Gasilci brez počitka, vlada želi pogovor o odpuščanju

Datum 6.11.2012 23:08:38 | Kategorija: Slovenija

Tako poklicni kot prostovoljni gasilci se že nekaj dni borijo z naravo. Zdaj pa so od vlade dobili vabilo na sestanek, na katerem bodo govorili o zmanjšanju sredstev in klestenju števila zaposlenih.

"Po celi noči dela zjutraj dobiš tako vabilo. Ko bi se ti vsaj kdo zahvalil, pa v zahvalo dobiš tako vabilo na pogovor o znižanju plač in zmanjšanju kadra," situacijo opisuje predsednik sindikata poklicnih gasilcev Aleksander Ogrizek:"Zdaj smo se tri dni borili, oni pa že spet sanjajo o znižanju, to je absurd."

Na sestanku na vladi jim bodo po njegovih besedah predstavili napoved maroekonomskih kazalcev za leti 2013 in 2014. Beseda bo tekla tudi o možnem znižanju plač ter znižanju zaposlenih v javnem sektorju ter kadrovski načrt.

"Ne da se opisati, kako je bilo"

"Gasilci v Sloveniji smo že vseskozi na udaru, niti ena stvar ne gre mimo nas. Včeraj smo uničili ogromno opreme, na koncu je bilo tako, da smo bili že mi ogroženi in smo reševali sami sebe. Kljub temu smo uspeli rešiti 13 ljudi, pomagal nam je tudi policijski helikopter, ampak bilo je pa kot vojno stanje," pravi Ogrizek. 

Polne roke dela so imeli praktično vsi gasilci, tako poklicni kot prostovoljni, po državi. Že z zdajšnjimi kadrovskimi zmogljivostmi v krajih, kjer je bila povodenj največja, komaj zmogli: "Ne moremo popuščati pri kadrovskih zadevah."

Sodni dan prišel ponoči

"Bilo je kot sodni dan. V 33 letih kot poklicni gasilec kaj takega še nisem doživel. Med 23. in 1. ur je zalivalo industrijsko cono v Melju. Reševali smo, na koncu pa smo ugotovili, da več kot smo črpali, več je bilo vode. Kanalizacija ni več požirala. Med 4. do jutranjih ur je bilo najbolj kritično v Dupleku, Malečniku, proti Ptuju in Mariboru," nočne razmere na štajerskem koncu opisuje Ogrizek.  

In nadaljuje: "Vode je bilo po nekod po štiri, pet metrov. Hiše je zalivalo od spodaj in od zgoraj, vmes so bili naftni derivati. Voda sicer upada, okoli 200 do 500 objektov je ogroženih, zima pa prihaja. Omare in sedežne garniture so plavale po vodi."

VIR: http://www.zurnal24.si

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=6902