Še več za zavarovanje vozil

Datum 26.2.2005 19:22:16 | Kategorija: Slovenija

Ljubljana - Z današnjim dnem se zvišujejo minimalne zavarovalne vsote za osebno in premoženjsko škodo iz naslova zavarovanja avtomobilske odgovornosti. Zvišanje zavarovalnih vsot zahtevajo evropske direktive, DZ pa ga je uzakonil s sprejemom novele zakona o obveznih zavarovanjih v prometu, ki je začel veljati danes.

STA/J.Z., Sob 26.02.2005, 08:43
Slika ima galerijoEvropske direktive je treba upoštevati, čeprav to pomeni, da bomo morali vedno globlje segati v svoje žepe | foto: Jure Eržen/DELO

 Številni poslanci so sprejemu zakona sicer nasprotovali, saj utegne pripeljati do podražitve obveznega avtomobilskega zavarovanja, ta pa ogroziti cilj Slovenije znižati inflacijo na raven, kot jo zahtevajo maastrichtski kriteriji.

Za osebna vozila se najnižja zavarovalna vsota za škodo zaradi smrti oziroma poškodb zvišuje s 110 na 122,5 milijona tolarjev, za avtobuse in tovorna vozila z 220 na 245 milijonov tolarjev, za vozila, ki prevažajo nevarne snovi, pa s 440 na 490 milijonov tolarjev. To sicer še ne pomeni, da se bodo zvišale tudi odškodnine, saj pomeni zavarovalna vsota le zgornjo mejo za jamstva zavarovalnice za posamezen škodni dogodek.

Podražitve obveznega zavarovanja naj ne bi bilo

Na finančnem ministrstvu ocenjujejo, da se zavarovalnice zaradi zvišanja minimalnih zavarovalnih vsot ne bodo odločile za podražitev obveznega avtomobilskega zavarovanja. To je ministrstvu z dopisom zagotovilo tudi Slovensko zavarovalno združenje.

Če se obvezno avtomobilsko zavarovanje ne bo podražilo zaradi zvišanja minimalnih zavarovalnih vsot, pa se utegne zaradi zvišanja zneska, ki ga morajo zavarovalnice za zdravljenje poškodovanih v prometnih nesrečah plačati Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Prispevek za stroške zdravljenja ponesrečencev v vseh nesrečah in ne zgolj tistih, povzročenih iz hude malomarnosti, ki je bil uveden februarja lani in je prav tako vodil v zvišanje premij, se je namreč z lanskih 3,5 milijarde tolarjev letos zvišal na štiri milijarde tolarjev.

vir:delo

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=688