Deklaracija ni sveto jamstvo

Datum 23.9.2012 23:14:02 | Kategorija: Mimogrede

Ogljikov monoksid. Na videz povsem enake detektorje, kot so jih v Veliki Britaniji umaknili s trga, lahko najdemo tudi pri nas. Inšpektorat. Prihodnje leto skupni evropski nadzor nad detektorji.

Takole je videti detektor ogljikovega monoksida, ki po podatkih sistema Rapex ni skladen z evropskim standardom EN 50291 in ga je proizvajalec prostovoljno umaknil z britanskega trga.

1 / 2 | Takole je videti detektor ogljikovega monoksida, ki po podatkih sistema Rapex ni skladen z evropskim standardom EN 50291 in ga je proizvajalec prostovoljno umaknil z britanskega trga. (Foto: Proizvajalec)

zoom

Ubijalski plin. Velika Britanija je maja s trga umaknila štiri detektorje ogljikovega monoksida azijskega izvora, saj ob določeni koncentraciji omenjenega plina niso spustili opozorilnega signala, čeprav bi ga morali.

  •  

    Kako do odškodnine

    Žrtve. Zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom je po podatkih Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije med letoma 1997 in 2010 umrlo 193 ljudi. V Odvetniški družbi Krapenc in odvetniki, kjer imajo izkušnje s takšnimi primeri, so pojasnili, da so postopki različni. Če ima odgovorna oseba – lastnik ali dimnikarsko podjetje – sklenjeno zavarovanje svoje odgovornosti, se odškodnina praviloma uveljavlja neposredno od zavarovalnice povzročitelja. Če tega ni, se odškodninski zahtevek vloži neposredno na povzročitelja. Če se ne odzove, je potrebna tožba.

Pri pregledu ponudbe na slovenskem trgu smo opazili, da spletne trgovine ponujajo navidez povsem enake detektorje, nekatere celo s podobnim imenom izdelka.

Nadzor Rapex

Sporni detektorji so objavljeni v hitrem sistemu obveščanja Evropske unije (EU) o nevarnih proizvodih Rapex. Poročila Rapexa jim očitajo neskladnost z evropskim standardom EN 50291, ki regulira tovrstne naprave, čeprav so proizvajalci že z napisi na pakiranju zagotavljali skladnost izdelka.

Dominik Rašl iz podjetja Lunaris, ki na spletnem naslovi Detektorji.si prodaja izdelke, ki so na las podobni spornim z britanskega trga, nam je zagotovil, da so njihovi detektorji, ki se prodajajo pod blagovno znamko Rictron, varni, posredoval pa nam je tudi pripadajočo dokumentacijo. “Kar se tiče omenjenega obvestila Rapexa, je po naših informacijah šlo za posamezno serijo izdelkov, ki so bili na Irskem lanskega decembra v prodaji pod drugim tržnim imenom. To serijo je proizvajalec sam odpoklical zaradi napake,” je pojasnil Rašl. “Izdelki tega proizvajalca se prodajajo na tržišču EU pod mnogimi blagovnimi znamkami, doslej edina zaznana težava pa je v omenjeni že odpoklicani seriji,” je dodal.

Gašper Golob, ki prodaja detektorje irskega proizvajalca, je svetoval, da je pri izdelkih z Daljnega vzhoda smiselno v celoti preveriti vir proizvodnje in kakovost, sicer lahko prodajalec nevede kupi detektorje vprašljivega izvora oziroma take, ki prej omenjenemu standardu ne ustrezajo v celoti. Po njegovem mnenju možnost, da bi se tudi v Sloveniji prodajali sporni izdelki, obstaja. “Veliko prodajalcev je namreč zaslutilo prodajno priložnost zaradi letošnjega odmevnega medijskega poročanja o mladih žrtvah na Rogli,” je dodal Golob.

Inšpektorat v akcijo

“Proizvajalec ali njegov predstavnik oziroma uvoznik izdelka v EU je za vsak izdelek dolžan pripraviti deklaracijo o ustreznosti. S tem dokumentom izjavlja, da izdelek ustreza vsem direktivam ali standardom, ki so zanj relevantni,” so nam povedali pri Slovenskem institutu za kakovost in meroslovje SIQ. Na Tržnem inšpektoratu Republike Slovenije (Tirs) so povedali, da administrativno neskladnost izdelka ugotavljajo s pregledom listin in oznak izdelka, na podlagi ugotovitev morebitnih preizkušanj v laboratoriju pa lahko odkrijejo tehnično neskladnost in nato izdajo ustrezen ukrep. Tirs bo v sklopu skupnega evropskega projekta prihodnje leto izvajal koordiniran nadzor nad detektorji ogljikovega monoksida, vendar ni še znano, kdaj. Pojasnili so nam, da kljub veliki podobnosti izdelka na slovenskem trgu in preklicanega izdelka iz sistema Rapex ter celo morebitni proizvodnji v isti tovarni, to še ne pomeni, da je z njim zagotovo kaj narobe. “Včasih gre zgolj za določeno serijo, ki je sporna in je zato umaknjena,” so dodali.

http://www.zurnal24.si/deklaracija-ni-sveto-jamstvo-clanek-168389

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=6853