Pobreški gasilci praznujejo 100-letnico

Datum 25.2.2005 7:29:47 | Kategorija: SlovenijaProstovoljno gasilsko društvo Maribor Pobrežje bo jutri, v soboto, pripravilo občni zbor, ki je toliko pomembnejši, ker bo to gasilsko društvo letos praznovalo 100 let delovanja.
Milan Kek, predsednik društva, nam je o njegovi zgodovini povedal, da je ustanovni občni zbor potekal v gostilni župana Franca Rojka 8. januarja 1905.

"Novoizvoljeni upravni odbor se je takoj lotil dela in kljub finančnim težavam v dveh mesecih nabavil moštveni voz na konjsko vprego in ročno gasilsko črpalko. Finančno sta pomagala tudi poveljnik Ivan Caf starejši in prvi načelnik društva Franc Rojko," je dejal Kek in nadaljeval, da je takratno vodstvo društva leta 1933 ustanovilo gasilski podmladek.

Danes gasilsko društvo Maribor Pobrežje šteje 66 članov, 12 pionirjev in 12 mladincev, najstarejši član v društvu pa je 85-letni višji gasilski častnik Konrad Voh.

"Največ pozornosti namenjamo obnovi gasilskega doma in nabavi sodobne reševalne opreme, veselimo pa se tudi novega gasilskega vozila, ki ga bomo predali namenu 25. junija, ko pripravljamo osrednjo proslavo ob visokem jubileju društva," je pojasnil Kek. Ta čas imajo v društvu pet gasilskih vozil.

Lani so pobreški gasilci sodelovali pri gašenju 15 požarov in v drugih akcijah, sodelovalo jih je 113. Ob praznovanju jubileja bodo izdali zbornik.
Gabrijel Toplak
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=682