Pet let od tragedije na Kornatih, svojci še vedno čakajo na odgovore

Datum 30.8.2012 12:18:12 | Kategorija: Evropa

"Še vedno mi je težko. Rojstnega dne, ki ga imam le dan po nesreči, nisem praznoval že pet let," pravi edini preživeli gasilec v tragediji, ki se je zgodila med gašenjem požara na Kornatih. V spomin na 12 žrtev so na otoku položili vence
Pogorišče na Kornatih

V požaru je pred petimi leti umrlo 12 gasilcev. (Foto: dnevnik.hr)

Na hrvaškem otoku Kornatu so danes ob peti obletnici tragedije položili vence v spomin na 12 gasilcev, ki so 30. avgusta 2007 umrli na otoku med gašenjem požara. Najmlajši med njimi je imel komaj 16 let.

Edini, ki je preživel, je Frane Lučić, ki še danes ni našel miru in išče odgovore na vprašanje, kako se je kaj takega lahko zgodilo. "Težko mi je te dni, ko se spet vsega spominjam. Niti rojstnega dne zadnjih pet let ne praznujem več, saj ga imam le dan po tragediji. Imam fizične in psihične posledice. In tako kot svojci umrlih tudi jaz vztrajam, da se v javnosti končno razjasni, zakaj so morali umreti," je povedal za hrvaški časnik Večernji list. Lučić je prepričan, da je za tragedijo kriva eksplozija Natove bombe. Kot je sicer še dodal za časnik, je bil pri predsedniku Ivu Josipoviću in nekdanji premierki Jadranki Kosor, ki sta mu obljubila pomoč, a se po njegovih besedah ni zgodilo še nič.

Na Hrvaškem sicer poteka sodni proces proti nekdanjemu načelniku šibeniško-kninskega gasilskega društva. Obtožen je neustrezne organizacije gašenja in reševanja na Kornatu ter malomarnosti zaradi pošiljanja mladoletnikov v akcijo.

http://www.24ur.com/novice/svet/pet-let-od-tragedije-na-kornatih-svojci-se-vedno-hocejo-odgovore.html

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=6804