Gasilcem uspelo pogasiti požar na meji s Hrvaško

Datum 26.8.2012 9:29:23 | Kategorija: Slovenija

Požar, ki je na območju Osilnice divjal dober teden, je pogašen. 124 gasilcem in helikopterju Slovenske vojske je le uspelo ukrotiti ognjene zublje. Da bo gozd v enaki meri opravljal svoje ekološke funkcije kot pred požarom, pa bo po navedbah zavoda za gozdove trajalo več desetletij.
Požar v Osilnici - 9

Požar je poleg gasilcev gasil tudi helikopter Slovenske vojske. (Foto: Bralec Matjaž)

Gasilcem je včeraj okoli 19. ure le uspelo pogasiti gozdni požar na območju Osilnice, so sporočili iz Uprave za zaščito in reševanje. Gasilci in helikopterji Slovenske vojske so požar na strmem in prepadnem terenu gasili vse od 18. avgusta. Včeraj je pri gašenju sodelovalo 124 gasilcev in helikopter Slovenske vojske.

Požar je po oceni zavoda za gozdove zajel 110 hektarov veliko območje. V kočevski območni enoti zavoda ocenjujejo, da večje gospodarske škode sicer ne bo povzročil, medtem ko škode zaradi prizadetih ekoloških funkcij ni mogoče ovrednotiti.

Šele čez več desetletij bo spet tako kot pred požarom

Gozd, ki ga je zajel požar, z vidika pridobivanja kakovostnega lesa sicer nima velike vrednosti, je pa njegova vrednost toliko večja z vidika varovanja rastišča in njegove okolice pred posledicami vseh vrst erozijskih procesov. Zato so gozdovi na strmih pobočjih Kolpske doline razglašeni za varovalne gozdove, opozarjajo v zavodu za gozdove.

www.24ur.com

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=6794