Evakuacija zaradi požara pri Čačku

Datum 25.8.2012 17:46:55 | Kategorija: Evropa

V Srbiji je požar pri Čačku zajel hiše, zaradi česar je policija ukazala evakuacijo dveh vasi. S požarom se spopada več deset gasilcev in trije helikopterji, čakajo pa tudi prihod ruskega letala. Ogenj ogroža tudi hiše v Istri.
Gašenje gozdnega požara

(Foto: Reuters)

Pri Vodnjanu pri Pulju divja požar, ki je od hiš oddaljen 800 metrov in se jim zaradi vetra približuje. Poleg prebivalcev požar ogroža tudi mlad nasad oljk. Na teren so poslali vse razpoložljive gasilce, hkrati pa je pri gašenju sodelovalo tudi letalo canadair. Velike težave gasilcem povzroča veter.

Poleg tega požara so danes v Istri izbruhnili še trije. Najhujši izmed treh je izbruhnil na območju Baderne pri Poreču, drugi je izbruhnil pri Fažani, tretji pa pri Svetem Petru v Šumi. Pri gašenju vseh treh sodelujejo tudi tri letala air tractor.

Precej huje je v Srbiji pri Čačku. Tam se je včeraj okoli 20. ure vnel borov gozd, požar so lokalizirali že včeraj, danes zjutraj pa se je zaradi vetra in visokih temperatur ogenj znova razširil in zajel okoli 150 hektarjev gozda. Oblasti so prebivalce ogroženih vasi Gornja Gorevnica in Miokovci pozvale, naj zapustijo svoje domove. Ognjeni zublji so zajeli tudi vas Milićevci, v vasi Gornja Gorevnica pa je že zagorela ena hiša.

S požarom se bori več deset gasilcev, gozdarjev in tudi tamkajšnjih prebivalcev. Domačini pravijo, da je zelo mučno gledati, kako se ogenj približuje njihovim domovom. Gasilcem naj bi na pomoč prišlo tudi rusko letalo berijev 200, ki so ga danes pripeljali v Niš in lahko nese 12 ton vode. Sicer požar iz zraka gasijo tudi s tremi helikopterji.

www.24ur.com

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=6792