Venezuela: 7 mrtvih v eksploziji v največji naftni rafineriji

Datum 25.8.2012 12:16:22 | Kategorija: Svet

V največji venezuelski naftni rafineriji Amuay je eksplodiral plin, pri čemer je po začasnih uradnih podatkih umrlo sedem ljudi, najmanj 48 pa je bilo ranjenih.
Ob enih zjutraj po krajevnem času je v rafineriji na severu Venezuele začel uhajati plin, čemur je sledila eksplozija, ki je poškodovala del rafinerije in tudi bližnje hiše, kjer domujejo delavci ene največjih rafinerij na svetu.

"Začel je uhajati plin. Oblak plina je eksplodiral ... Eksplozija je bila obsežna in je povzročila veliko škode na infrastrukturi rafinerije in hišah blizu objekta," je za državno televizijo nesrečo opisal minister za energijo Rafael Ramirez.

Ni nevarnosti novih eksplozij
Na prizorišču nesreče še divjajo požari, ki so jih gasilci omejili z gašenjem s peno, s čimer so preprečili nadaljnje eksplozije naftnih in plinskih zbiralnikov. Reševalci medtem preiskujejo območje eksplozije, saj se bojijo, da so v hišah morebitne dodatne žrtve.

Guvernerka zvezne države Falcon Stella Lugo je poudarila, da je položaj pod nadzorom. "Ni več nevarnosti novih eksplozij, zdaj oskrbujemo ranjene," je Lugova povedala ob obisku mesta tragedije. Amuay leži na polotoku Paraguana, ki leži na severozahodni obali Venezuele, s celino pa je povezan s 25-kilometrsko ožino Medanos.

Nesreča v osrednji venezuelski rafineriji
Rafinerija Amuay je največja rafinerija v Venezueli in je del rafinerijskega kompleksa Paraguana, ki velja za eno največjih rafinerij na svetu; po uradnih podatkih je druga na svetu. Sam Amuay na dan proizvede 645 tisoč sodčkov nafte na dan, celotna Paraguana pa 955 tisoč sodčkov na dan.

Po podržavljenju naftne industrije, ki ga je izvedel populistični predsednik Hugo Chavez, je celoten kompleks v lasti državne naftne družbe PDVSA, ki ji kritiki očitajo nesposobnost vzdrževanja in moderniziranja naftnega sistema v državi. V zadnjih letih so pogosti izpadi elektrike, nesreče in zastoji pri širitvi ter gradnji novih črpališč, kar ovira venezuelske načrte, da bi država do leta 2015 podvojila proizvodnjo na 5 milijonov sodčkov nafte.

Nov dvig cen nafte?
Za zdaj venezuelske oblasti še niso podale ocene, za koliko bo zmanjšana proizvodnja, zagotovo pa bo imela nesreča odmev na naftnem trgu, kjer bo še privzdignila že tako visoke cene goriv.

www.rtvslo.si

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=6789