Na Hiosu divja požar, slovenski turisti so na varnem

Datum 20.8.2012 18:11:10 | Kategorija: Evropa

Na otoku Hios že več dni divja požar, ki ogroža tudi nekatera naselja. Slovenski turisti za zdaj niso ogroženi, vendar jih bodo premestili, če bi se izkazalo, da bi se lahko ogenj razširil tudi proti njihovim letoviščem.
Požar na otoku Hios

Prebivalci vasi Kalamati si ogledujejo divjanje požara na Hiosu. (Foto: Reuters)

Na grškem otoku Hios že zadnje tri dni divja požar, s katerim se ukvarja 120 tamkajšnjih gasilcev, na pomoč pa jim je prišlo še 110 gasilcev s celine, 50 prostovoljcev in 79 pripadnikov grške vojske. Požar gasijo tudi z devetimi letali in štirimi helikopterji. Grški mediji poročajo o okoljski katastrofi, saj so ognjeni zublji do zdaj že uničili okoli 30.000 hektarjev gozdnih in kmetijskih površin.

Trenutno je najhuje na območju vasice Pirgi in Olympus Panagias Sikelias. Gasilci, prostovoljci in vojaki so vso noč gasili in pazili, da se požar ni razširil na bližnja naseljena območja. "To je za nas po potresu leta 1881 največja katastrofa," je povedal župan Hiosa Plydoros Labrinoudis. Največje težave pri gašenju namreč povzroča veter, ki dosega hitrost tudi do 8 vozlov, hkrati pa se tudi nenehno spreminja smer vetra.

Gasilci se trenutno najbolj trudijo omejiti širjenje požarnega območja. Trenutno gori na osrednjem in južnem delu otoka, gasilci pa želijo preprečiti širjenje na sever. Po besedah župana bi izgubljena bitka z ognjenimi zublji povzročila nepopravljivo škodo.

Otok Hios

Otok Hios. (Foto: Google Maps)

Na otoku tudi slovenski turisti

Na otoku so tudi slovenski turisti. Predstavnik agencije Intelekta Boris Farkaš je povedal, da so njihovi turisti nastanjeni v mestih Hios in Karfas. Vsakodnevno so v stiku z vodičko in njihovim agentom, ki poročata o stanju. Za zdaj so vsi na varnem in jih požar ne ogroža, v agenciji pa večkrat dnevno spremljajo stanje požarov. V primeru, da bi lahko požar ogrozil njihove stranke, imajo zanje pripravljen rezervni scenarij, po katerem bi jih najverjetneje z ladjo prepeljali na otok Lezbos. Tam ima agencija tudi svoja agenta in vodiča. Sicer so ti slovenski turisti zadnji njihovi turisti na otoku in se v Slovenijo vrnejo v soboto, novih pa po tem letos ne bodo več pošiljali, je še pojasnil Farkaš.

www.24ur.com

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=6775