V hrvaških požarih popolnoma zgorela stanovanjska hiša

Datum 13.8.2012 21:36:20 | Kategorija: Evropa

Na Hrvaškem divjajo številni požari, ponekod so celo ogroženi prebivalci. Najhuje je pri Skradinu in na območju Komina-Kule Norinske. V Karlovcu pa je ena hiša popolnoma zgorela, eno pa je ogenj močno poškodoval.

Na Hrvaškem divja več požarov, najhuje je pri Skradinu in na območju Komina-Kule Norinske. Pri mestu Sonković pri Skradinu je požar zajel travo, nizko rastlinje in smreke. Ogrožena so naselja Todorovići, Čulini in Bratići, zaradi tega pa so nekatere prebivalce teh naselij tudi evakuirali. Včeraj so pri gašenju požara sodelovali gasilsko letalo canadair, dve protipožarni letali air tractor, tamkajšnji gasilci in poklicni šibeniški gasilci.

Skupaj je bilo 115 gasilcev in 42 gasilskih vozil. Ponoči so na požarišče napotili tudi 42 gasilcev z osmimi vozili iz notranjosti. Danes zjutraj naj bi priletela še dva že omenjena air tractorja in okoli 50 pripadnikov protipožarnih enote hrvaške vojske. Pogorelo je naj bi okoli 420 hektarjev zemljišč.

Zaradi požarov je popolnoma zaprta cesta Skradin–Bribir, izmeničen promet pa je na cesti Rogotin–Kula.

V dubrovniški županiji je v soboto zjutraj zagorelo pri Platu. Požar so gasili še včeraj, pri tem pa sta sodelovali dve gasilni letali canadair in 45 gasilcev z 10 vozili. Požar je pod nadzorom, še vedno pa ga stražijo gasilci.

V soboto zjutraj je požar izbruhnil tudi na območju Komina-Kule Norinske. Gasilci so se z njim ukvarjali še včeraj, pri tem pa so uporabili tri letala, dva helikopterja, sodelovali so gasilci in vojaške protipožarne enote. Tamkajšnjim gasilcem so danes prihiteli na pomoč tudi gasilci iz Varaždina. Gasila pa naj bi tudi tri letala canadair. Pri gašenju sodeluje tudi okoli 100 pripadnikov hrvaške vojske. Zgorelo je okoli tisoč hektarjev trave, nizkega rastlinja in gozda.

Včeraj popoldne je zagorelo tudi na območju Mokošice. Pri gašenju so sodelovali lokalni gasilci, pomagala pa sta jim tudi dva canadaira. Požar se je s hrvaške strani razširil na območje BiH, ki je težko dostopno. Požarišče so na hrvaški strani že omejili, zdaj poteka sanacija.

Izbruhnili še trije novi požari

Tudi v bližini Crkvenice je zagorelo. Požar se je razbesnel med Crikvenico in naseljem Kotor, zato je zaprta tudi kotorska ulica. Zagorel je borov gozd. Gasilcem, ki se borijo s tem požarom, pomaga tudi letalo air tractor.

Okoli 18. ure je izbruhnil požar tudi pri naselju Donji Vinjani v Splitsko-dalmatinski županiji. Zagorela sta trava in grmičevje. Gasilcem pomagata dva canadaira.

Danes okoli 16.30 je izbruhnil tudi požar v stanovanjski hiši v karlovškem predmestju Velikoj Jelsi. Poveljnik tamkajšnje gasilske enote Miroslav Rade je za Index.hr povedal, da je ena hiša popolnoma zgorela, druga pa je precej poškodovana, zgoreli sta dve sobi in strop. Gasilci so uspeli preprečiti, da bi se požar razširil na tretjo hišo. Ogenj so že pogasili.

Hrvaški gasilci

Gasili tudi na območjih, na katerih bi lahko bile mine

Že sinoči jim je uspelo pogasiti požar v mestu Ondić pri Udbini, ki je izbruhnil včeraj popoldne. Zgorelo je okoli 30 hektarjev trave in nizkega rastlinja, gasilo pa ga je 10 gasilcev in letalo canadair.

Pri mestu Vukšić-Pristeg so še včeraj gasili požar, ki je izbruhnil prejšnji četrtek. Zagorelo je nevarno območje, na katerem bi lahko bile tudi mine. Pri gašenju poleg gasilcev sodelujejo tudi tri letala air tractor, požar pa je še vedno aktiven.

Prav tako je še vedno aktiven požar pri mestu Kožlovac pri Benkovcih. Izbruhnil je včeraj okoli 18.30, gasilcem pa pomagata tudi dve letali air tractor.

Je pa zadrskim gasilcem sinoči uspelo pogasiti požar pri mestu Smoković. Tudi ta je divjal na območju, na katerem bi lahko bile še nameščene mine. Poleg gasilcev so gasila tudi tri letala.

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=6753