Veter podiral drevesa, strele zanetile požar, dež sprožil plaz

Datum 29.7.2012 23:15:09 | Kategorija: Slovenija

S severa so državo zajele nevihte z vetrom in dežjem. V Zasavju in na Koroškem je padala toča. V Sevnici je strela udarila v gospodarsko poslopje, ki je nato zagorelo, na Bledu je močan veter podrl drevo, ki je padlo na cesto, na cesti Vuhred–Ribnica na Pohorju pa se je sprožil zemeljski plaz.


Popoldne so državo zajele nevihte z vetrom in dežjem. V Novi Gorici, Radljah ob Dravi, Zasavju in okolici Maribora je padala toča. "Bila je velika kot oreh," je zapisal bralec Branko. "V Radljah ob Dravi je padala grozna toča," pa je opisal bralec Jure.

Takšno vreme je povzročilo nekaj preglavic. Kot poroča Uprava RS za zaščito in reševanje, je ob 15.57 strela udarila v gospodarsko poslopje v kraju Križ v občini Sevnica, zaradi česar je na objektu v velikosti 12x8 metra izbruhnil požar. Pogasili so ga gasilci PGD Boštanj, Telče, Tržišče in Sevnica. Strela je udarila tudi v sleme stanovanjske hiše v občini Majšperk.

Agencija RS za okolje je danes za severovzhod države razglasila oranžni alarm.

Ob 16.53 je na območju Sv. Primoža nad Muto veter odkril del ostrešja na dveh stanovanjskih hišah.

Ob 16.40 je na Partizanski cesti na Bledu veter podrl drevo na cesto. Gasilci PGD Bled in Zasip so ga razžagali in odstranili ter dežurnemu iz elektro podjetja pomagali na drog namestiti električni kabel.

Ob 16.50 je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše na Partizanski cesti, ob 16.54 se je enako zgodilo na naslovu Hmelina 11, ob 16.58 pa v hiši na naslovu Vuhred 43.

Ob 17.32 se je na cesto na relaciji Vuhred–Ribnica na Pohorju sprožil zemeljski plaz, cesta pa je neprevozna.

Ob 18.29 je v Radušah v občini Slovenj Gradec zaradi udara strele zagorelo na električnem drogu. Gasilci PGD Raduše so manjši požar pogasili.

Ob 19.13 je v Javniku v občini Podvelka toča poškodovala ostrešje stanovanjske hiše. Približno 20 kvadratnih metrov poškodovane strehe so gasilci PGD Brezno Podvelka zaščitili in prekrili s folijo. Toča je poškodovala tudi kritino na strehi stanovanjske hiše v Turiški vasi na Pohorju.

Toča v Radljah ob Dravi

Toča v Radljah ob Dravi je bila velika za pol jajca. (Foto: Jure Viltužnik - www.jureviltuznik.com)

Prihaja kratka ohladitev

In kakšno vreme nas čaka v prihodnjih dneh? Malce se bo ohladilo, a ne za dolgo. Jutri bo na Primorskem delno jasno, drugod pa spremenljivo oblačno s krajevnimi padavinami, deloma plohami in nevihtami. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 20, najvišje dnevne od 24 do 28, na Primorskem do 32 stopinj Celzija.

V torek bo dopoldne še zmerno do pretežno oblačno, a večinoma suho, popoldne se bo postopno razjasnilo. Na Primorskem bo večinoma sončno, pihala bo zmerna burja. V sredo bo sončno in topleje.

Koncentracije ozona bodo presegle opozorilno vrednost

Zaradi visokih temperatur je sicer v ponedeljek velika verjetnost, da bodo koncentracije ozona presegle opozorilno vrednost skoraj povsod po Sloveniji, opozarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Visoke koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Poleg priporočila o izogibanju telesnim naporom, ki velja za vse, pa ljudem s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka Arso priporoča, da v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja.

V soboto je bila opozorilna vrednost koncentracije ozona presežena v Ljubljani, Trbovljah, Hrastniku, Otlici in na Krvavcu.

http://24ur.com/novice/slovenija/koncentracije-ozona-bodo-presegle-opozorilno-vrednost.html

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=6701