Utopitev zaradi požara

Datum 23.7.2012 10:26:40 | Kategorija: Evropa

Požar na severozahodu Španije je terjal tri smrtne žrtve. Dva človeka sta umrla, ker sta se utopila, potem ko sta skočila v morje, da bi se rešila pred požarom.

V Španiji ni počitka za gasilce. Zgornja fotografija pa je nastala na gasilski postaji v Mieresu. Gasilci so z golim protestom pokazali, koliko so jih prizadeli varčevalni ukrepi. "Zaradi ukrepov smo ostali brez vsega," so zapisali na plakatu.

(Foto: Reuters)
Vsi trije so v požaru na severozahodu Španije, ki je zaradi vetra ušel izpod nadzora, umrli včeraj, na tisoče pa jih je bilo zaradi dima prisiljenih ostati v zaprtih prostorih.

Usoden skok v morje

V bližini mesta Portbou sta umrla 60-letni moški in njegova 15-letna hči, ki sta se utopila, potem ko sta se pred plameni poskušala rešiti s skokom v morje. Tretja žrtev požara je bil starejši moški, ki je doživel srčni napad, ko je pomagal pri gašenju svojega doma blizu mesta Llers.
Hude opekline pa je dobil Francoz, čigar vozilo je zajel ogenj. Opečenega ima 80 odstotkov telesa in se zdravi v bolnišnici.

Še sto ranjenih

Kot je dejal poveljnik gasilcev v Kataloniji, je bilo v požaru laže ranjenih sto ljudi. Gasilci so prebivalcem devetih krajev na območju, med njimi sta tudi mesti La Jonquera in Biure, svetovali, naj zaradi lastne varnosti ostanejo v zaprtih prostorih. Širše območje je namreč zajel oblak dima.

Ostali brez elektrike

V požaru, ki je izbruhnil v nedeljo kmalu po poldnevu v bližini mesta La Jonquera ob francoski meji, je bilo uničenih sedem tisoč hektarjev površja. Ker je zelo suho, veter pa je pihal s hitrostjo 90 kilometrov na uro, se je požar začel hitro širiti.

Zaradi požara je zaprtih več cest ter hitra železnica med Španijo in Francijo, prek štiri tisoč ljudi pa je ostalo brez elektrike.

www.zurnal24.si

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=6689