Arso opozarja: Mura bo prestopila bregove

Datum 21.7.2012 13:17:43 | Kategorija: Slovenija

Zaradi obilnih padavin je v noči na soboto reka Mura na avstrijskem Štajerskem prestopila bregove in vzela eno življenje. Agencija za okolje opozarja, da bo reka prestopila bregove tudi v Sloveniji.
V okrožju Bruck an der Mur so iz reke danes potegnili truplo moškega, ki ga je reka odnesla v petek. Moški je bil v petek zvečer peš namenjen k svojim staršem, ko ga je presenetila narasla Mura. Nekateri kraji na tem območju in v okrožju Liezen so odrezani od sveta. Slabo vreme z deževjem se nadaljuje.

Mura je že narašča tudi na slovenski strani meje, v Vipavski dolini pa bo burja dosegala do 100 kilometrov na uro, opozarja Agencija za okolje.

Reka Mura je na vodomerni postaji v Gornji Radgoni začela naraščati ob peti uri zjutraj, predvidoma danes sredi dneva pa bo presežena opozorilna vrednost 635 kubičnih metrov na sekundo, pri čemer bo prišlo do razlivanj znotraj poplavnih nasipov vzdolž struge. Največji pretok reke pričakujejo v nedeljo v jutranjih urah.

V povirju reke Mure v Avstriji je preko noči padlo od 40 do 60 milimetrov padavin in še dežuje, trenutni pretok reke v Gornji Radgoni pa je 470 kubičnih metrov na sekundo in še narašča. Predvidoma sredi dneva bo tako presežena opozorilna vrednost. V večernih urah bo reka dosegla pretok 900 kubičnih metrov na sekundo, največji pretok v Gornji Radgoni pa pričakujejo v nedeljo v jutranjih urah, ko lahko pretok reke Mure doseže med 1100 in 1300 kubičnih metrov na sekundo, je na svoji spletni strani objavila Agencija RS za okolje (Arso).

Ob tem pretoku lahko gladina vode na nekaterih mestih vzdolž struge doseže vrh poplavnih nasipov. Visoka voda Mure se bo zadrževala na območju Slovenije in na meji s Hrvaško predvidoma še v nedeljo in ponedeljek. Danes in v nedeljo pa pričakujejo tudi močnejši porast reke Drave.

Na Arsu ob tem opozarjajo tudi na burjo, ki bo v noči na nedeljo in v nedeljo zjutraj na izpostavljenih mestih v Vipavski dolini v sunkih dosegala hitrost okoli 100 kilometrov na uro. V nedeljo čez dan bo prehodno nekoliko oslabela in se še bolj okrepila v noči na


Arso opozarja: Mura bo prestopila bregoveNovica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=6685