Gasilci se še vedno trudijo ukrotiti ognjene zublje

Datum 19.7.2012 15:21:24 | Kategorija: Evropa

Požari še naprej pustošijo po pregretem jugu Evrope. Okoli 500 gasilcev se še vedno trudi pogasiti ogenj na Tenerifu. Ogenj je že dosegel narodni park Teide. Gasilci prav tako še niso ukrotili ognja na otoku Madeira na Portugalskem.
Gasilci se tako še vedno borijo z ognjem na enem od španskih Kanarskih otokov Tenerife. Evakuirali so že na tisoče prebivalcev. Okoli 500 gasilcev se ob podpori letal in helikopterjev bori, da bi ukrotili ognjene zublje. Požar je sicer v treh dneh prizadel kakih 2000 hektarjev površin.

Iz mesta Vilafor na obrobju narodnega parka Teide so včeraj evakuirali najmanj 1800 ljudi. Ogenj je že dosegel narodni park Teide, a naj ga ne bi ogrožal.

Tudi na bližnjih otokih La Palma in La Gomera ter na Majorki, ki je sicer del Balearskih otokov, pustoši ogenj, a v manjšem obsegu.

Gasilci prav tako še niso ukrotili ognja na otoku Madeira na Portugalskem. Z ognjenimi zublji se bori več kot 1000 gasilcev. Delo gasilcev ovirajo tudi visoke temperature, ki so se dvignile do 40 stopinj Celzija.

Grški gasilci imajo težave zaradi varčevalnih ukrepov

Grški gasilci pa so sporočili, da je polovica njihovih letal zaradi pomanjkanja sredstev za vzdrževanje ostala na tleh, kar otežuje gašenje dveh obsežnih in več deset manjših požarov.

Grška vlada je že v začetku tedna opozorila, da so strogi varčevalni ukrepi prizadeli gasilce, in je za pomoč že zaprosila civilni varnostni mehanizem Evropske unije.

Na jugu Grčije in na otoku Kreta, kjer pustošijo najhujši izmed 75 od srede zabeleženih požarov, so morali evakuirati najmanj šest vasi.

Na jugu Italije pri gašenju požarov sodeluje 16 gasilnih letal in helikopterjev. V vasi San Mauro Castelverde blizu Palerma je danes gorelo celo pokopališče. Okrog vasi so požigalci namreč na več deset mestih zanetili ogenj.

Gasilcem je v sredo v srednji in južni Italiji uspelo obvladati 12 požarov od 28. Med drugim so omejili požar v bližini kraja Taranta, pred katerim je zbežalo okrog sto ljudi.

S požari so se borili tudi v Črni gori. Gasili so v okolici Podgorice, a je šlo le za manjše požare. V državi sicer svarijo, da je nevarnost požarov izredno visoka, saj temperature presegajo 35 stopinj Celzija, veter dosega tudi sto kilometrov na uro, zemlja pa je presušena.

www.24ur.com

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=6682