Zaradi požara preselili 800 ljudi, tudi turiste

Datum 16.7.2012 21:23:55 | Kategorija: Evropa

Vročina, ki traja že nekaj tednov, je kriva za več deset požarov v Italiji. Najhuje je na severnem delu Sardinije, kjer so morali na varno preseliti 800 ljudi, tudi turiste. Ogenj, ki se še kar širi, uničuje hiše. Gori tudi v Črni gori in na Kanarskih otokih.
Olbia

Območje Olbie na Sardiniji ponavadi privablja s čudovitimi plažami in kristalnim morjem, tokrat pa je požar idilo spremenil v grozo. (Foto: Thinkstock)

Zaradi suhega in vročega vremena, ki traja že več tednov, je v srednji in južni Italiji ter na otokih Sardinija in Sicilija izbruhnilo več kot 30 požarov. Najhuje je na Sardiniji, kjer so morali zaradi požara pri kraju San Teodore na severnem delu otoka konec tedna evakuirati 800 ljudi, tudi turiste.

Ogenj je uničil več hiš, nekaj gasilcev pa je bilo v nedeljo poškodovanih, ko je razneslo rezervoar. Požar se še naprej širi, ker piha močan veter. 

V Črni gori požari ogrožajo 400 let stare borovce

Požari divjajo tudi na severovzhodu Črne gore, tudi tam pa se ogenj širi predvsem zaradi izjemno visokih temperatur. Uničili so več sto hektarjev gozdov in približno deset hiš in hlevov, ognjeni zublji pa so že dosegli robove gozda Crna Poda, kjer so nekateri borovci stari tudi do 400 let.

V Valencii so ogenj pogasili, zdaj gori na Tenerifu

Na Kanarskih otokih, na jugu otoka Tenerife prav tako pustoši požar, ki je uničil več sto hektarjev grmovnatega območja Adeje, več deset ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove. Gasilci poskušajo s helikopterji preprečiti širjenje požara proti gosteje poseljenim območjem. Kljub temu so v nedeljo in danes preventivno evakuirali prebivalce več vasi.

Na območju španske avtonomne skupnosti Valencia pa so gasilci pogasili požar, ki je trajal 18 dni in uničil 28.600 hektarjev vegetacije. Zaradi požara so morali evakuirati več tisoč ljudi, en gasilec pa je umrl, ko se je zrušil njegov helikopter.

www.24ur.com

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=6677