Rešili hrvaškega jamarja

Datum 9.6.2012 8:02:01 | Kategorija: Evropa

Zagreb, 09.06.2012, 07:11 | S.S.

Hrvaška gorska reševalna služba je iz jame na Velebitu rešila hudo poškodovanega speleologa Marjana Marovića. Reševalna akcija je potekala kar 26 ur, v njej pa je sodelovalo okoli 150 gorskih reševalcev.
Po 26 urah so hrvaški reševalci iz jame Kita Gaćešina na Velebitu rešili hudo poškodovanega jamarja Marjana Marovića. Kot so sporočili s hrvaške gorske reševalne službe, so 29-letnika rešili danes zjutraj ob 5.23.
V akciji je sodelovalo okoli 150 gorskih reševalcev, v jami pa je bilo istočasno okoli 70 reševalcev. Ponesrečenec se je nahajal okoli 520 metrov vertikalne globine oziroma med površjem in ponesrečencem je bilo kar 2 kilometra ozkih kanalov, ki so jih morali razširiti, da so lahko do speleologa spravili nosila.
Prvi je sicer do ranjenca prišel zdravnik, ki ga je stabiliziral in pripravil na dolgotrajen dvig proti vrhu jame. Kot je ocenil, je 29-letnik huje poškodovan, saj ima zaradi padca v bližini hrbtenice velik hematom. Ni pa bil v smrtni nevarnosti. Po vsej verjetnosti mu je popustil klin, zaradi česar je padel pet metrov globoko. Reševalci so sporočili, da je njegovo stanje stabilno.
Reševalce sedaj čakajo prav tako nevarna in zahtevna dela, to je pospravljanje vsega, kar so rabili za reševanje, so sporočili s hrvaške gorske reševalne službe. Kot predvidevajo, bodo ta del reševalne akcije zaključili do konca današnjega dne.
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=6634