Sever Italije stresel močan potres

Datum 20.5.2012 10:46:35 | Kategorija: Evropa

Sever Italije je zgodaj zjutraj stresel močan potres, ki je povzročil tudi nekaj materialne škode. Umrle so najmanj tri osebe. Potres smo čutili tudi v Sloveniji.
Potres je v Finale Emilii poškodoval tamkajšno zgradbo.

Središče potresa je bilo 36 kilometrov severno od Bologne v globini 10 kilometrov. Sunek je trajal 20 sekund, sledilo pa mu je še več popotresnih sunkov.

  • Potres smo čutili tudi Slovenci. Več v povezavi.

Eden izmed njih je dosegel magnitudo 4,9, že pred tem pa je območje v okolici Milana stresel tudi sunek z magnitudo 4,1, je sporočila italijanska civilna zaščita.

Po navedbah civilne zaščite so bili žrtve delavci v nočnih izmenah na območju Modene in Ferrare.

Enega je pokopalo v kraju Ponte Rodoni do Bondeno v bližini Ferrare, ko se je porušila tovarna plastičnih izdelkov, dva pa sta umrla, ko se je v kraju Sant'Agostino di Ferrara porušila tovarna keramičnih izdelkov.

V potresu je bilo po dosedanjih podatkih poškodovanih okoli 50 ljudi, od teh po navedbah civilne zaščite nihče huje.

Velika gmotna škoda

Potres je zahteval tudi veliko gmotno škodo. Posnetki in fotografije z območja prikazujejo številne, večinoma starejše stavbe, ki so se jim porušile strehe, ponekod tudi cele stene. Porušili so se tudi številni cerkveni zvoniki. Na ulicah so kupi ruševin.

Današnji potres je imel enako moč kot potres, ki je 6. aprila 2009 prizadel italijansko mesto L'Aquilla v osrednji Italiji. Potres je tedaj zahteval več kot 300 smrtnih žrtev.

vir in foto: www.zurnal24.si

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=6612