Gasilci kot gamsi

Datum 15.5.2012 9:38:48 | Kategorija: Slovenija

“Teren je bil tako nevaren, da smo se odločili pustiti ogenj čez noč, pa smo ga potem kljub vsemu pogasili. Nekateri so se do požara dobesedno spuščali čez nekajmetrske stene,” je opisal petkovo gašenje velikega požara pod Kraškim robom vodja izmene koprske gasilske brigade Darjo Sila.

ČRNI KALhttp://primorske.si/app_themes/pn/css/slike/arrow_orange.gif); background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: initial; background-position: 5px 2px; background-repeat: no-repeat no-repeat; ">> Tokrat je zagorelo v petek ob 14.45. Že na ekranih v dežurni sobi, kamor kamere prenašajo posnetke s terena, so gasilci opazili, da gre za več požarov in takoj alarmirali večje število društev. Od izhoda železniške proge iz useka nad Črnim Kalom do Dola so gasilci ob progi našteli 16 ločenih požarov, tako da je bilo več kot očitno, da je požar znova zanetil vlak. Zaradi drevesa, ki je padlo na progo, so za nekaj časa ustavili železniški promet.

Močna burja je včeraj na koprskem podeželju podrla več dreves in polomila nekaj vej. Zaradi močnega vetra so ponoči priprli vrata koprskega pristanišča. V Vrhpolju pri Vipavi je burja poškodovala streho hiše, v Ajdovščini pa je s hiše odtrgala žleb. Zaradi močne burje je bil oviran tudi promet na hitri cesti Ajdovščina-Razdrto in Ajdovščina-Selo ter na nekaterih regionalnih cestah.

“Na srečo je trava že precej ozelenela, tako da se požari niso prehitro širili, nekatera žarišča pa so se med seboj tudi združila,” pojasnjuje vodja petkovega gašenja Darjo Sila iz koprske gasilske brigade. Z ognjem se je spopadlo približno 70 gasilcev koprske brigade in prostovoljnih društev iz Ospa, Pobegov in Čežarjev, Dekanov, Dola, Rakitovca, Movraža, Babičev, Hrvatinov in Gradina.

Do sedme ure zvečer so požar lokalizirali, nato pa so bili zaradi izredno težko dostopnega terena pripravljeni pustiti požar čez noč in z gašenjem nadaljevati v soboto zjutraj. “Na določenih točkah smo morali namreč do ognja plezati po stenah navzdol in ponoči bi bilo to absolutno prenevarno. No, na koncu nam je kljub vsemu uspelo požar pogasiti še pred deseto uro,” je pojasnil Sila.

Po grobi oceni je zgorelo od 20 do 22 hektarjev grmičevja, trave in mešanega gozda. Ponoči so na pogorišču pustili stražo, v soboto pa so se nekatera žarišča znova vnela, tako da so morali gasilci spet v akcijo, dokončno pa so se izpod Kraškega roba umaknili šele včeraj ponoči, ko je začelo deževati. “Težava pri gašenju tovrstnih požarov je ta, da v trenutku potrebuješ veliko gasilcev. En velik požaru lahko reši deset gasilcev, deset manjših požarov pa z desetimi gasilci ne moreš rešiti,” je razložil Sila.

Civilna zaščita koprske občine je tudi tako kot ob vsakem večjem gašenju tudi tokrat priskočila na pomoč in gasilcem pripeljala sendviče ter pijačo v petek zvečer in soboto opoldne. DANIJEL CEK

 

Vir: primorske.si

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=6607