Hrup v igralnici enak gasilski sireni

Datum 18.4.2012 10:10:14 | Kategorija: Slovenija

Danes je v vrtcih le okoli pet do sedem odstotkov vseh malčkov. Kot so nam zagotovili, so vsi vrtci odprti, za otroke je poskrbljeno. Starši so, po besedah sogovornic, razumevajoči.

Groba ocena: Danes je v vrtec zakorakal le vsak 20. malček.

Jovi Vidmar, ravnateljica Vrtca Mojca, nam je zaupala, da je v njihove podružnice od skupno 860 otrok do devete ure prišlo med 35 in 40 otrok. Priznava, da je število nižje od pričakovanega.

"Vse enote so odprte, kdor potrebuje varstvo, smo tu, oskrba, prehrana in igra potekajo normalno. Stavkovni odbori so organizirani po enotah, kolegice se pogovarjajo, razmišljajo o vseh spremembah, ki se nam obetajo," pojasnjuje. A kot pravi, je tudi njej težko pri srcu, saj "vrtec ne more biti brez otrok".

Iz Vrtca Ledina so nam sporočili, da je trenutno v vrtcu 25 otrok, pet jih še pričakujejo v sklopu popoldanskega varstva. Sicer pa vsak dan v ta vrtec zakoraka okoli 370 otrok. Kot nam je pojasnila ravnateljica Lučka Postružin, so danes sprejeli še vsakogar, ki je svojega otroka pripeljal v varstvo. "Delo poteka normalno, za vse je poskrbljeno," zagotavlja. 

Vzgojiteljice: Starši nas razumejo

  • Vidmarjeva v zvezi s povečanimi normativi opozarja še na eno dejstvo: hrup v igralnici. "Enkrat sem merila hrup v igralnici. Karikirano povedano, bil je enak gasilski sireni. V igralnici vsak nekaj čeblja, en je dinozaver, drugi se igrajo družinice, prostor pa je tak, kot je," pojasni.

"Starši nas zelo razumejo. Sploh se jih je zelo dotaknilo, da vlada pripravlja spremembe v smislu ukinitve brezplačnega vrtca za drugega otroka in zvišanje normativov. Najbolj pa razumejo tisti starši, ki so bili sami otroci v našem vrtcu. Ko jih je bilo po 30 v skupini," nadaljuje Vidmarjeva.

Otroci nekoč in otroci danes se razlikujejo, poudarja ravnateljica. "Včasih so imeli otroci malo informacij, imeli so malo igralnih sredstev, danes je vsega več. Njihovo radovednost se še da zadovoljiti, a pričakovanja so čisto druga. Da ne govorim o pričakovanjih staršev," doda.

"V šolo ni prišel nihče"

Stavkajo tudi v osnovnih šolah. Na eni od novomeških šol zaposleni pravkar sestankujejo, tako bodo kmalu seznanjeni s podrobnejšimi navodili in načrti in tudi s številom otrok v njihovem vrtcu. "V šolo ni prišel nobeden," so nam še zaupali.

"Učitelji se med stavko pripravljajo na pouk v prihodnjih dneh, da jim tega ne bo treba doma," pa nam je povedala učiteljica na eni manjših osnovnih šol blizu Ilirske Bistrice.

www.zurnal24.si

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=6578