Po službi vsak dan še požar

Datum 4.4.2012 9:44:47 | Kategorija: Slovenija

Prostovoljci. Požari v naravi se vrstijo, gasilci v akciji večkrat na dan.

Erik Textor, poveljnik šentjernejskih gasilcev, je bil letos že na več intervencijah kot marsikdaj vse leto skupaj.

(Foto: osebni arhiv)

Dan za dnem in večkrat na dan, tudi ponoči, se letošnjo pomlad Eriku Textorju, poveljniku Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Šentjernej, oglaša pozivnik, da nekje v njihovi občini gori.

  • Razglas za vso državo

    Požarna ogroženost. Trenutno je še vedno velika požarna ogroženost naravnega okolja po vsej državi, ki jo je Uprava RS za zaščito in reševanje razglasila pred enim tednom. V naravnem okolju je prepovedano kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj, puščati ali odmetavati goreče ali druge predmete ali snovi, ki lahko povzročijo požar.

    Požare v naravi spremlja tudi policija, ki, kot so nam povedali na Policijski upravi Novo mesto, zoper kršitelje omenjenega razglasa poda predloge inšpektoratu za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Večinoma gre za požare v naravi, ki se razplamtijo zaradi neupoštevanja prepovedi kurjenja v naravnem okolju.

Tako je bilo tudi predprejšnji večer, ko je kot vodja intervencije na hribu za vasjo Loka skupaj s tovariši gasil kar dva hektarja trave in podrasti.

Volje veliko, opreme malo

“Prejšnji teden sem preživel nekako tako: služba, požar, nekaj spanja in spet tako naprej, saj je te dni tudi več požarov na dan. Zgodi se, da komaj zaspiš, ko ob enih zjutraj zapiska pozivnik,” nam je povedal Textor.

PGD Šentjernej kot osrednja enota tamkajšnje občinske gasilske zveze nima vse po tipizaciji predpisane ustrezne opreme, pa tudi operativcev nima dovolj, zato je ekipa nemalokrat enaka, navaja Textor.

“Vem, da je marsikomu težko, saj imajo poleg službe tudi obveznosti doma. Na srečo vsaj večina delodajalcev razume, da gremo, tudi če je treba iti iz službe, pomagat ljudem,” pravi Textor.

Kurijo in podtikajo

Precej več požarov in intervencij v letošnjih prvih treh mesecih imajo tudi novomeški prostovoljni gasilci. “Ljudje kljub opozorilom kurijo v naravi, nekaj pa je tudi požarov, za katere sumimo, da so bili podtaknjeni,” nam je povedal Andrej Grgovič, poveljnik Gasilske zveze Novo mesto.

Ljudje se, kot pravi, ne zavedajo, da tudi nadzor kurjenja ne pomaga, saj lahko požar povzroči že majhen sunek vetra. Po njegovi oceni bi za prenehanje nevarnosti požarov v naravi potrebovali vsaj 24 ur nepretrganih padavin.

www.zurnal24.si

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=6560