Vlaki zažigajo tudi navzgor

Datum 11.3.2012 9:34:15 | Kategorija: Slovenija

“Danes ni bilo hudega, informacija je prišla hitro in gasilcev je bilo dovolj, da so ogenj ustavili v začetni fazi,” je včeraj povedal namestnik poveljnika sežanskega zavoda za gasilno in reševalno službo Boris Budal. Gozdarji so po zadnjem požaru ob železniški progi ugotovili, da se pogorišče razteza na rekordnih 88 hektarjih.

SEŽANAhttp://primorske.si/app_themes/pn/css/slike/arrow_orange.gif); background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; background-color: initial; background-position: 5px 2px; background-repeat: no-repeat no-repeat; ">> Včeraj je ob železniški progi od Sežane proti Pivki zagorelo na štirih mestih. Najprej je okoli 11.30 zagorelo ob progi pri Povirju, slabo uro kasneje pa še na treh krajih med divaškim letališčem in Gornjimi Ležečami. Z ognjem pri Povirju se je spopadlo deset povirskih gasilcev in zublje na površini 500 kvadratnih metrov hitro pogasilo, z ognjem med letališčem in Gornjimi Ležečami pa 27 gasilcev sežanskega zavoda ter sežanskega, lokavskega, divaškega in senožejskega gasilskega društva.

Pri divaškem letališču je zagorelo od pogorišča zadnjega velikega požara prejšnji teden proti Gornjim Ležečam. Ogenj je zajel slabega pol hektarja površine, tako da so ga gasilci hitro pogasili. Na vprašanje, zakaj vlaki požigajo, če se železniška proga ne spušča strmo navzdol, namestnik poveljnika sežanskega zavoda za gasilno in reševalno službo Boris Budal odgovarja, da vlaki včasih zažigajo tudi med vožnjo navzgor.

“Če zaradi napake ostane zavornjak blokiran, se pregreva in z njega odpadajo žareči kosi toliko časa, dokler ves ne razpade. V lokomotivi pa tega sploh ne čutijo. Tako se je že zgodilo, da je vlak zanetil požare tudi med vožnjo po klancu navzgor,” je pojasnil Budal. Ob razglašeni veliki požarni ogroženosti vlaki sicer ne smejo voziti hitreje od 50 kilometrov na uro, vendar s tem le zmanjšajo zaviranja, ne pa tudi nevarnosti za požar.

Strokovnjaki zavoda za gozdove so po največjem letošnjem in enem največjih požarov v zadnjih letih pri Divači prejšnji teden izmerili pogorišče. Čeprav so gasilci sprva ocenjevali, da je zgorelo približno 60 hektarjev površin od divaškega letališča proti Vremščici, se je izkazalo, da je ogenj pogoltnil kar 88 hektarjev suhe trave, grmičevja in gozda. DC

Vir: http://primorske.si/Kronika/Vlaki-zazigajo-tudi-navzgor.aspx

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=6510