SLABA SAMOPODOBA IN ZELO DOBRA PODOBA PROSTOVOLJNEGA GASILCA

Datum 27.2.2012 12:22:04 | Kategorija: Mimogrede

Prišel je gasilec, krovca pokličite kasneje

Gasilec pač ni "oseba s pivskim trebuhom, ki popije veliko alkohola in skadi veliko cigaret" - Mostiščarji, Napoleonovi vojaki in slovenski graditelji hiš - Delodajalec, ki delavca ne pusti na intervencijo prostovoljnih gasilcev, bi moral v primeru požara ostati brez pomoči.
Petek je bil tak prijazen jasen primorski dan. Vipavsko dolino so hladile le rahle sapice. V Ajdovščini so na vrtičku bifeja pred samopostrežbo posedali v srajcah. Na mizi so rezali salamo, v čašah so sončni žarki iskrili rebulo. Pomladno ugodje. Le nekaj dni nazaj pa huda ura, ki je te kraje pestila dva tedna. Ledeni mraz, orkanska burja, razdejanje. Škode še niso prijavili vsi zavarovanci, pa se že šteje v milijonih. Izkušnje učijo, da zavarovanci začnejo prijavljati škodo, ko se burja povsem umiri in jim uspe spraviti življenje nazaj na utečene poti.
 
Prizadeti avtoprevozniki, saj je veter ustavil življenje od šol do turizma, obrti, ohromil gospodarstvo, prizadel kmete, sadjarje, vinogradnike. Pretrgani vodi elektrike, okvare stikal, poškodovani električni drogovi, prometna signalizacija, sesuti rastlinjaki, pomrznjene vrtnine, sadovnjaki. Odkrite strehe na hišah ter vedno in povsod na koncu vzdih: "Kaj bi šele bilo brez naših gasilcev! Brez njihovega poguma in požrtvovalnosti bi bila vsa ta škoda nekajkrat večja!"
Ko se peljemo proti Ozeljanu, so na cesti kar naprej zastoji. Popravljajo sesute prometne znake, čistijo kanale, v katere je burja napihala zemljo. Čuden pogled: prazne njive, polni kanali. Prst je nosilo po zraku, kot bi bila pršič. Bojijo se pomladnih nalivov, saj bi ti ob takšnih zametih in polnih kanalih zagotovo povzročili hude poplave. Vodi nas bivši poklicni gasilec Ivo Leban.
In spet: "Še dobro, da imamo naše gasilce!"
Pa smo šli spoznat te "naše" gasilce. Ker dandanašnji brez spleta ne gre več, smo pobrskali po ugledu poklicev. Politik je blebetava, lažniva, skorumpirana, preplačana baraba, ki nič ne dela in misli le nase. Duhovnik je pedofilski pohlepnež, denacionalizacijski bogatun, vatikanski hlapec in blefer. Zdravnik pa je tisti, ki ga podkupuje farmacija, njegove napake tako ali tako skrije zemlja, bori se le še za svojo plačo. Sodnik, tudi preplačan, saj premalo dela za preveč denarja, za zapahe spravlja le siromake, velikih rib se boji ali pa se jim da podkupiti. Odvetnik, tega si še prepisati ne upamo!
Slaba samopodoba
In končno šok - gasilec:
"Ah, tudi taki norci morajo biti."
"Nesmiseln poklic, pač za tiste, ki nikjer ne dobijo službe."
"Poklic, za ljudi, ki bi radi vse življenje lenarili."
"Srednje slab poklic, ni najslabši, je pa takoj za snažilko."
"Tudi če jih ne bi bilo, saj so reševalci in policisti dovolj!"
"To je za ljudi, ki hočejo biti heroji in so gledali preveč filmov."
To sem našel na forumu gasilcev! Mednarodna raziskava, ki so jo lani izvedli v sedemnajstih državah, pa je pokazala, da največjo stopnjo zaupanja uživajo prav gasilci, šele za njimi so učitelji, zdravniki, poštarji in vojaški uslužbenci. Na samem dnu lestvice so seveda politiki.
V Sloveniji pa naj bi bil, po mnenju gasilcev, značilni kolega "oseba s pivskim trebuhom, ki popije veliko alkohola in skadi veliko cigaret". Od kod takšna porazna samopodoba v današnjem času, ko je solidarnosti vse manj, ko jo vse bolj pogrešamo in ko je prav za prostovoljne gasilce edini motiv? Že v vrtcih, šolah je tekmovalnost izrinila solidarnost. Kdo bo boljši, kdo bo pridelal več točk. Kaj šele med odraslimi, pri katerih je vse manj pripravljenosti priskočiti na pomoč.
(Več v tiskani izdaji Nedeljskega) 
Vir: www dnevnik.si
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=6483