Gasilci odprli led in se potopili v vodo

Datum 7.2.2012 23:04:35 | Kategorija: Slovenija

Mariborski gasilci so morali v vodo. Na zamrznjeni gladini so izrezali kos ledu, si nadeli sto kilogramov težko opremo in se potopili. Tokrat v vodi niso iskali nikogar, saj je šlo le za vajo. Pravijo, da je v vodi topleje kot zunaj.

Iz 24UR: Mariborski gasilci vadili potapljanje

Fotogalerija (7)

  • Mariborski potapljači so vadili zimsko reševanje iz vode - 1
  • Mariborski potapljači so vadili zimsko reševanje iz vode - 2
  • Mariborski potapljači so vadili zimsko reševanje iz vode - 3
  • Mariborski potapljači so vadili zimsko reševanje iz vode - 4
  • Mariborski potapljači so vadili zimsko reševanje iz vode - 5
  • Mariborski potapljači so vadili zimsko reševanje iz vode - 6
  • Mariborski potapljači so vadili zimsko reševanje iz vode - 7
(Foto: Miamedia)

Mariborski poklicni gasilci so danes opravljali potope v zaledenelo jezero. Tokrat niso reševali nikogar, pač pa so le vadili, saj je reševanje pozimi naporno in zahteva visoko usposobljenost. Sicer pa potapljači pravijo, da je te mrzle dni v vodi bolj prijetno kot na suhem.

Pred potopom so gasilci skrbno pregledali svojo opremo, pri tem pa poklicni gasilec Milan Robič poudarja, da sta za tak potop potrebna tako ustrezna oprema kot tudi dobra fizična pripravljenost. Vsa oprema je namreč težka okoli 100 kilogramov.

V vodo so se potapljači podali skozi odprtino, ki je bila velika le dober kvadratni meter, vodja pa je potapljačem pred potopom razložil, katere predele naj pregledajo. Potapljači pravijo, da strah pri tem mora biti prisoten. Z vodjo na kopnem komunicirajo prek vrvi, s katero so privezani.

Po potopu pa so potapljači povedali, da je v vodi topleje kot zunaj. Voda ima namreč okoli štiri stopinje Celzija. Sebastjan Visočnik pravi, da je v vodi "super posebno doživetje".

Sicer pa mariborski gasilci letno opravijo okoli 20 reševanj iz vode. Nekateri so se danes pod led potopili prvič, vsi pa zagotavljajo, da ni bilo zadnjič. Upajo pa, da bo tudi prihodnji potop potekal le v okviru vaje.

http://24ur.com/novice/slovenija/foto-gasilci-odprli-led-in-se-potopili-v-vodo.html

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=6460