Nebotičnik v Madridu zajel požar

Datum 13.2.2005 10:10:00 | Kategorija: Evropa

Ognjeni zublji niso poškodovali nikogar
Svet, 13. februar 2005 07:05
Madrid - Reuters/EPA

Zaradi hudega požara, ki je zajel 32-nadstropni poslovni nebotičnik v središču Madrida, se oblasti bojijo, da bi se ta lahko zrušil.

Požar na 110 metrov visokem nebotičniku Windsor, ki je ena od znamenitosti španske prestolnice, ni poškodoval nikogar, vendar pa se zaradi visoke vročine topijo višja nadstropja.

Ker so z nebotičnika odpadli veliki deli pročelja, se župan Madrida Alberto Ruiz Gallardon boji, da bi se lahko podprla celotna zgradba. Novinarjem je dejal, da so gasilci nemočni in zgradbe ne bodo mogli rešiti, glavna naloga pa je zdaj preprečiti širjenje ognja na sosednja poslopja.V nebotičniku ni bilo ljudi
Požar je gornja nadstropja nebotičnika zajel v soboto ob 22.30, ko v zgradbi ni bilo ljudi, v nedeljo zjutraj pa se je razširil do spodnjih nadstropij.

Policija je zaprla območje v radiju 500 metrov okoli nebotičnika, iz katerega se slišijo eksplozije. Po domnevah oblasti je požar najverjetneje izbruhnil zaradi kratkega stika v električni napeljavi.

Evakuacija sosednjih zgradb
Oblasti so iz bližnjih zgradb že evakuirale vse ljudi, saj se bojijo, da bi lahko nebotičnik ob padanju podrl še kakšno zgradbo. Dim in smrad sta zajela severni del Madrida, na ulicah pa se je zbralo na stotine ljudi, ki opazujejo goreči nebotičnik. Nekaj gasilcem in opazovalcem so morali zaradi dima nuditi prvo pomoč.

Goreči nebotičnik v središču Madrida je videti tudi kilometre daleč.Požar se je začel v 21. nadstropju in se hitro širil v spodnja nadstropja.Požar je zajel zgornja nadstropja madridskega nebotičnika Windsor.
Vir: RTV Slovenija
http://www.rtvslo.si
13. februar 2005 10:06
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=645