Požar v bolnišnici v Kalkuti zahteval več smrtnih žrtev

Datum 9.12.2011 13:02:51 | Kategorija: Svet

Kalkuta - Požar v bolnišnici v Kalkuti na vzhodu Indije je davi zahteval najmanj 73 življenj. Umrli naj bi večinoma bolniki, in sicer zaradi zadušitve z dimom, so po poročanju tujih tiskovnih agencij povedali v bolnišnici.

(Foto: AP)
 

Gasilcem je po navedbah policije že uspelo pogasiti požar, reševalna akcija pa še poteka, saj so nekateri bolniki in zdravstveno osebje še vedno ujeti v bolnišnici. Vzrok požara še ni znan.

Požar je izbruhnil okoli 3. ure zjutraj po lokalnem času, ko je večina od okoli 160 pacientov v tej petnadstropni bolnišnici spalo. "Umrlo je 73 ljudi, od tega trije člani osebja, 90 ljudi je rešenih," je povedal podpredsednik bolnišnice AMRI, Satyabrata Upadhayay. Bolnike so že namestili v druge bolnišnice, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

To je bil že drugi požar v zadnjih treh letih v tej zasebni bolnišnici. Premierka Zahodne Bengalije Mamata Banerjee je ob obisku bolnišnice požar že označila za "strašno tragedijo", napovedala preiskavo in obljubila, da bodo odgovorni kaznovani.

Naročila je, da morajo bolnišnici takoj odvzeti licenco in napovedala ostre ukrepe, če bodo ugotovili, da varnostni standardi niso bili ustrezni.

Večina žrtev naj bi bili bolniki, ki so bili ujeti v dimu in plamenih, ki so se hitro širili na višjih nadstropjih. Po prvih ugotovitvah gasilcev je požar izbruhnil v kleti.

Nekateri pacienti in svojci, ki so se zbrali pred bolnišnico, trdijo, da osebje bolnikom ni pomagalo, delali naj ne bi niti detektorji dima. Minister zvezne države Zahodna Bengalija za upravljanje javnega zdravstva Subrata Mukherjee pa je izrazil zgroženost nad dejstvom, da je vodstvo bolnišnice ob požaru pobegnilo, ne da bi skušalo pomagati bolnikom, ki so bili ujeti v požaru, poroča AP.

www.dnevnik.si

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=6373