'Izbruh stoletja' vulkana Nyamuragire privablja turiste

Datum 15.11.2011 8:44:04 | Kategorija: Mimogrede

Afriški vulkan Nyamuragire je bolj aktiven kot ponavadi, zabeležili so tudi močnejši izbruh. Vulkan za zdaj ne ogroža lokalnega prebivalstva, so pa njegovo "prebujanje“ izkoristili za privabljanje turistov.

http://24ur.com/bin/player/embed.php/awRqdp9mvUALiARi+wNdQTJm6Sm5a/ZL3/J74EB/S50=

V Demokratični republiki Kongo je v Nacionalnem parku Virunga pestro. Vulkan Nyamuragire je namreč po povečani seizmični aktivnosti začel bruhati lavo. "Verjetno gre za največji izbruh Nyamuragire v zadnjem stoletju,“ pravi vulkanolog Tadesco Dario iz vulkanskega observatorija v Gomi. Razpoka, iz katere vulkan bruha, je okoli kilometer široka ter bruha lavo tudi do 400 metrov visoko, ocenjujejo strokovnjaki. 
Vulkan

Vulkan bruha lavo tudi do 400 metrov visoko. (Foto: Reuters)

Goma, mesto z več kot 500 tisoč prebivalci, je prvo, ki bi bilo v nevarnosti. Vulkanologi ocenjujejo, da prebivalci Gome in okoliških vasi zaenkrat niso neposredno ogroženi.

Leta 2002, ko je izbruhnil vulkan Nyragongo, ki je mestu veliko bližje, je skozi središče Gome pritekel kilometer širok in dva metra globok tok lave. Strokovnjaki se bojijo, da bi lahko seizmična aktivnost Nyamuragire prebudila tudi vulkan Nyragongo, ki lahko ponovno ogrozi mesto. Za zdaj pa nič ne namiguje na tovrsten razplet.

Nacionalni park Virunga je dom ene zadnjih populacij gorskih goril, prav tako pa tam bivajo tudi sloni, šimpanzi in povodni konji.

Vulkan zanimiv tudi za turiste

Vodstvo parka Virunga med izbruhom vabi turiste na ogled ter zagotavlja, da je le ta povsem varen. Ocenjujejo, da se je popolnoma varno približati vulkanu, prav tako pa tudi preživeti noč v njegovi bližini. Na račun izbruha si obetajo tudi boljši obisk parka.

www.24ur.com

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=6341