Morje že poplavlja v Kopru in Piranu

Datum 26.10.2011 9:28:20 | Kategorija: SlovenijaZaradi velike količine dežja, ki bo danes padla predvsem na zahodu države, bodo reke dosegle velike pretoke, posamezne reke lahko presežejo tudi opozorilne vodostaje. Morje v Kopru in Piranu že poplavlja.
Pred nami je deževen dan. Zahodno Slovenijo je po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) zajelo močnejše deževje. Do 8. ure zjutraj je v zgornjem Posočju padlo že do okoli 130 litrov dežja na kvadratni meter. Meja sneženja je na okoli 2400 metrov. Drugod na območju Julijskih Alp je padlo od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter.

V osrednji Sloveniji (v pasu od Notranjske do Kamniških Alp) bo padlo še 40 do 80 litrov dežja na kvadratni meter, v vzhodni Sloveniji od 20 do 40.

V hribovitem svetu zahodne Slovenije bo v naslednjih 18 urah (do četrtka zgodaj zjutraj) padlo še 60 do 100 litrov dežja na kvadratni meter. Meja sneženja bo na okoli 2400 metrov.

Reke na širšem območju zahodne Slovenije bodo začele naraščati in tekom dneva bodo dosegle velike pretoke. K porastu vodotokov bo dodatno prispevala taleča se snežna odeja. Posamezne reke lahko presežejo opozorilne vodostaje. Povečana bo tudi nevarnost zdrsa zemeljskih plazov, opozarjajo na Arso. V Kopru in Piranu po poročanju centra za zaščito in reševanje poplavlja morje.

Oranžni alarm za zahodno Slovenijo

Arso je za zahodno Slovenijo izdal oranžno opozorilo, kar pomeni, da so vremenske razmere nevarne. Napovedani so neobičajni meteorološki pojavi, verjetna je tudi gmotna škoda, možne pa so tudi človeške žrtve. Za osrednjo Slovenijo pa je izdan rumeni alarm, kar pomeni, da je vreme lahko nevarno. ''Napovedani vremenski pojavi niso neobičajni, vendar bodite pozorni, če načrtujete dejavnosti, ki so odvisne od vremenskih razmer. Priporočamo, da se sproti seznanjate s predvidenimi vremenskimi razmerami in ne tvegajte, kadar ni treba,'' opozarjajo na Arso.
Vir: http://24ur.com/novice/slovenija/oranzen-alarm-za-zahodno-slovenijo.htmlNovica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=6317