Reševalci hitijo na pomoč ujetim pod ruševinami

Datum 23.10.2011 15:20:28 | Kategorija: Svet

Vzhod Turčije je stresel močan potres z magnitudo 6,6. Epicenter potresa je bil 35 kilometrov severovzhodno od mesta Van, globina potresa pa pet kilometrov pod površjem. Reševalci si prizadevajo priti do ljudi, ujetih pod ruševinami.
Potres z magnitudo 6,6 je stresel vzhod Turčije. Sprva je Reuters, ki se je skliceval na ameriški inštitut za geološke raziskave, poročal, da je bila magnituda potresa 7,6. Nato so prišli podatki z istanbulskega geološkega inštituta Kandilli, ki so sicer pokazali šibkejšo magnitudo (6,6), vendar je bil potres mnogo bližje površju, kot se je sprva zdelo.

Če so prva poročila govorila o tem, da je bila globina potresa 94,5 kilometra pod površjem, podatki iz Turčije kažejo, da je bila globina potresa pet kilometrov pod površjem. To pomeni, da je imel potres na površini večjo rušilno moč, kot bi jo imel ob večji magnitudi, pri kateri bi bila globina potresa na primer 100 kilometrov pod zemljo.

Potres je zrušil vsaj dve stavbi v mestu Van, prizadeto je bilo tudi mesto Ercis, katerega župan govori o številnih smrtnih žrtvah. Veliko podatkov sicer še ni, saj telefonske linije ne delujejo. V mestu Van blizu iranske meje se reševalci menda trudijo doseči ljudi, ki so ostali ujeti pod ruševinami sedemnadstropne stavbe. Žarišče potresa je bilo sicer v bližnji vasi Tabanli.

"Mnogo je mrtvih. Številne stavbe so se zrušile, preveč je uničenja," je za televizijo NTV dejal župan mesta Ercis Zulfikar Arapoglu. "Potrebujemo nujno pomoč, potrebujemo medicinsko osebje," je dodal. Prva poročila govorijo o nekaj porušenih stavbah v Vanu in o številnih popotresnih sunkih. Reševalci si prizadevajo priti do ljudi, ujetih pod ruševinami, v bolnišnico pa so do zdaj pripeljali 50 ljudi, a ni znano, kako hude poškodbe imajo.

Oglasil se je tudi turški premier Recep Erdogan, ki pravi, da je potres zahteval življenja in povzročil veliko gmotno škodo. Dejal je tudi, da si bo v kratkem na kraju samem ogledal nastalo škodo. Čez Turčijo sicer potekajo velike geološke prelomnice, zaradi česar so potresi precej pogosti.
Vir: 24urNovica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=6310