Več ujetih pod zrušenim predorom

Datum 1.10.2011 19:57:51 | Kategorija: Slovenija

Nesreča na delovišču predora Markovec. Pet delavcev ranjenih, pet ujetih pod zrušenim predorom, dva pogrešana. Okvara inštalacije, prekinjen dovod zraka in požar. K sreči je šlo le za vajo.

Okoli 300 metrov od vhoda v predor Markovec, iz smeri Kopra, je v levi cevi predora izbruhnil požar na tunelskem bagru. Zato se je pokvarila električna inštalacija v dolžini 50 metrov. Zaradi izpada elektrike ni bilo dovoda svežega zraka na čelo delovišča. Pogrešali so dva delavca, ki sta upravljala tunelski bager, pet delavcev pa je bilo ujetih globlje na čelu delovišča.

Skoraj istočasno je prišlo v desni cevi predora med montažo TH-loka in armaturne mreže v globini 450 metrov do večjega zruška. Tudi tam se je poškodovalo pet delavcev, od tega dva huje. Pred predorom, na začasni deponiji, pa je med raztovarjanjem izkopanega materiala izbruhnil požar na 'demperju' volvo A30C.

Vaja rudarskih reševalcev - 2

Vaja na gradbišču Markovec (Foto: Bruno Toič, MORS)

Sliši se kot katastrofa in bi to tudi bila, če ne bi šlo le za scenarij vaje rudarskih reševalcev, ki so jo danes izvedli na gradbišču Markovec v Kopru.

Z vajo, ki je bila namenjena strokovni javnosti, so preverjali koncept odziva ob delovni nesreči na delovišču predora. Preverjali so usposobljenost, opremljenost in taktični postopek enot. Najzahtevnejše pri tej vaji je bilo vodenje kompleksne intervencije, usklajeno delovanje enot, poročanje, vodenje evidenc in drugo, vključno z oskrbo ponesrečenih, so sporočili z ministrstva za obrambo.

Vaja rudarskih reševalcev - 7

Vaja na gradbišču Markovec (Foto: Bruno Toič, MORS)

V Kopru prikazi reševanja z visokih zgradb

Z zaščito in reševanjem pa so se seznanjali tudi na koprskih ulicah in trgih. Predstavile so se različne enote ter službe za zaščito in reševanje z reševanjem iz visokih zgradb ter z uporabo žičnice, z reševanjem iz vode in z reševalnimi psi ter z drugimi zanimivimi prikazi.

Vir:

http://24ur.com/novice/slovenija/foto-vec-ujetih-pod-zrusenim-predorom.html

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=6277