Gori orožje, pričakujejo detonacije, evakuirajo ljudi

Datum 13.9.2011 19:45:49 | Kategorija: Evropa

Na območju Knina je požar zajel staro vojašnico in mnogo orožja. Odjeknila je že vrsta eksplozij, zaradi česar je onemogočeno gašenje. Prebivalce evakuirajo iz kroga petih kilometrov.

Požar, ki je danes popoldan zajel območje Knina na Hrvaškem je zajel tudi staro vojašnico in skladišča orožja, zaradi česar se je sprožila vrsta eksplozij municije in granat težkega kalibra. Na hišah v bližini požara so zaradi detonacij popokala okna.

Po prvih informacijah ni nihče ranjen, poteka pa evakuacija prebivalcev iz kroga petih kilometrov okoli vojašnice. Zaprta je tudi državna cesta D1, prekinili pa so tudi železniški promet na območju.

Problem je tudi v tem, da so zaustavili zračno gašenje območja, saj so bila zaradi detonacij ogrožena življenja pilotov. Prav tako so morali zaradi plohe nabojev umakniti prostovoljni gasilci.

Ogenj je med širjenjem požara po območju vojašnic Pađene in Stara straža zajel nekdanje vojašnice in s tem strelivo ter orožje, ki je tam ostalo še iz 2. svetovne vojne in domovinske vojne. Ko so se začele eksplozije orožja težkega kalibra, pa so začeli prebivalci podoživljati vojne dni, piše Jutarnji list.

Po zadnjih podatkih iz kninske gasilske skupnosti in virov blizu hrvaški vojski je ogenj, ki je sprva zagorel v gozdu, okoli 17. ure zajel vojašnico Stara straža in zajel podzemne mine, zaradi katerih je slišati silovite detonacije.

Zaradi hitrosti s katero se ogenj širi in zaradi nepredvidljivosti detonacij in gostega dima so cesto Knin-Gračac zaprli že pred 17.30. Nekaj pred 18. uro pa so zaradi silovitih detonacij začela stekla pokati tudi v Kninu. Najhuje je sicer v zaselkih Martići in Mokro Polje, ki so blizu območju požara.

Vir:

http://24ur.com/novice/svet/gori-orozje-pricakujejo-detonacije-evakuirajo-ljudi.html

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=6244