V dveh dneh zgorelo skoraj 500 hiš

Datum 6.9.2011 9:09:46 | Kategorija: Svet

V Teksasu se že dolge mesece borijo s sušo in požari, ki so jih zdaj še razplamteli vetrovi orkana Lee. V dveh dneh je zgorelo skoraj 500 hiš, gasilci so nemočni. V Kaliforniji pa je obsežen požar povzročila letalska nesreča.

Ogromen požar vzhodno od teksaške prestolnice Austin je od nedelje požrl 476 hiš, toliko kot še nobeden pred njim. Še tisoč je ogroženih. Gori že več kot sto kvadratnih kilometrov veliko območje, ogenj pa se še vedno nekontrolirano širi. Prebivalce, ki so doživeli že številne gozdne požare, je presenetilo hitro napredovanje ognja.

V enem od požarov v Teksasu sta umrli ženska innjena 18-mesečna hči.

Vrstijo se ukazi za evakuacijo, številni nimajo časa niti spakirati, nato pa lahko le nemočni čakajo, ali jim bo ogenj prizanesel. Z njim se bojuje 250 gasilcev, pomagajo si tudi s številnimi letali. Kljub temu novice niso spodbudne. "Niti blizu tega, da bi ogenj omejili, nismo,“ je povedal koordinator za izredne razmere v najbolj prizadetem okrožju Mike Fisher. Ljudi lahko tolaži le misel, da ga za zdaj zadržujejo od še gosteje naseljenih predelov, pa tudi da se s požarom, ki je izbruhnil v bližini, nista združila v enega.

Teksas se sicer sooča z najhujšim pustošenjem ognja v svoji zgodovini. Od novembra je zgorelo že več kot 14 tisoč kvadratnih kilometrov površin. Razlog je huda suša, ki pesti državo. V zadnjih dneh pa so razmere še posebej kritične, saj je samo od nedelje izbruhnilo več kot 60 požarov. Poleg suhih tal jim moč daje sunkovit veter, ki ga je prinesel zdaj že oslabeli orkan Lee.

V Kaliforniji ogenj ogroža 800 domov

Popolnoma drugačen je vzrok požara, ki divja v Kaliforniji in v kraju Tehachapi, 160 kilometrov severnoo od Los Angelesa, ogroža kar 800 domov. Povzročilo ga je letalo, ki je strmoglavilo na območju in zagorelo. Nesreča se je zgodila v nedeljo, v ponedeljek pa je ogenj večinoma divjal še brez nadzora. Z njim se spopada 600 gasilcev, doslej pa je zgorela ena stavba. V letalu je umrla ena oseba, ogenj žrtev ni zahteval.

www.24ur.com

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=6225