Smrt gasilcev na Kornatih: 'Kriva je Natova bomba, ne pa požar'

Datum 30.8.2011 11:01:03 | Kategorija: Evropa

Štiri leta po tragediji na Kornatih edini preživeli gasilec pravi, da še vedno čaka na prava pojasnila pristojnih. Prepričan je, da 12 njegovih kolegov ni umrlo zaradi samega požara, pač pa zaradi eksplozije Natove bombe.

Požar na Kornatih

(Foto: dnevnik.hr)

Od požara na Kornatih, v katerem je umrlo 12 gasilcev, so minila štiri leta, podrobnosti tragedije pa še vedno niso povsem razjasnjene. Edini preživeli gasilec, 26-letni Frane Lučić, pravi, da se sodni proces spreminja v farso. "Na sodišču želijo pokazati, kot da smo se mi sami zažgali, ker smo bili nesposobni, in da nihče drug ni kriv,“ je dejal Lučić.

Za zamudo pomoči kot tudi za vrsto napak je obtožen le nekdanji gasilski poveljnik Dražen Slavica. Paško Petrina je obtožen, da je s cigaretnim ogorkom povzročil požar. A Lučić meni, da v takšnem primeru ne obstaja le peščica krivcev. "Krivi so vsi od vrha do dna, cel sistem je razpadel,“ je prepričan. Ob tem dodaja, da ne išče maščevanja, a da želi, da mu povedo, kaj je pravi razlog za njegove poškodbe in za smrt njegovih kolegov. 

Tako Lučić kot tudi družine umrlih ne verjamejo uradni razlagi dogodkov. Kot je za hrvaške medije povedal Lučić, so prepričani, da obrambno ministrstvo skriva pravi vzrok nesreče. 

Sam najbolj verjame razlagi, ki jo je javnosti predstavil upokojeni poveljnik hrvaške vojske Nediljko Pušić. Ta namreč meni, da je na Kornatih eksplodirala Natova bomba, ki jo je pilot zveze tja odvrgel med bombardiranjem Beograda leta 1999, ko ni mogel zadeti tarče. Šlo naj bi za bombo CBU-87, Lučić pa je primerjal svoje poškodbe in poškodbe umrlih kolegov z ranami vojakov v Afganistanu. Pravi, da so identične, in tako ne verjame, da bi poškodbe lahko povzročil le požar. "Ni skrivnost, da so bombe metali v Jadransko morje. Tako mislim, da podobnosti niso naključne,“ pravi Lučić. Sam se sicer kakršne koli eksplozije ne spominja, a pravi, da bi to lahko bila posledica velikega šok. 

Tisti, ki ne verjamejo v uradno razlago dogodkov, pravijo, da je zelo čudno tudi to, da je po požaru na Kornate odšlo na stotine specialcev. To je le še potrdilo sum, da obrambno ministrstvo nekaj skriva. 

Inšpektor za požare Branko Šimara pa zagotavlja, da bi bilo povsem nemogoče, da bi na Kornatih res eksplodirala Natova bomba. Razlaga, da se je vojska odpravila na Kornate zato, ker je morala preiskati teren, to pa je del protipožarne zaščite. Ob tem Šimara izpostavlja, da razlaga, da so gasilci umrli zaradi požara, družinam ne ugaja zaradi odškodnin.

www.24ur.com

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=6216