Dvostranska pomoč

Datum 25.1.2005 1:10:00 | Kategorija: Evropa

LJUBLJANA Na pot k protokolu o sodelovanju pri reševanju

Vodstvi uprave za zaščito in reševanje (URSZR) in furlanske civilne zaščite sta se na nedavnem srečanju v Ljubljani pogovarjali o oblikovanju protokola o sodelovanju med obmejnima regijama Italije in Slovenije na področju zaščite in reševanja, s poudarkom na varstvu pred požari.

Vodstvi obeh uprav naj bi s takimi srečanji dosegli dogovor ali protokol, ki bi olajšal sodelovanje ob naravnih nesrečah na obmejnem območju. Zadeva je še v povojih, je povedal tiskovni predstavnik uprave Bojan Kuntarič , saj bo treba dokument še usklajevati.


Po besedah  vodje novogoriške izpostave URSZR Borisa Lutmana naj bi s tem reševali tudi vprašanja,kot so prehajanje meje ob naravnih nesrečah,kritje stroškov in drugo,poudaril pa je ,da o vsebini dokumenta še ni mogoče povedati kaj več.Italija in Slovenija na tem področju še nimata sklenjenega sporazuma.

      
 
foto:Caharija L.
Največja naravna nesreča,ki je terjala sodelovanje italjanskih enot za  zaščito in reševanje v Sloveniji,je bil požar na  goriškem in komenskem Krasu poleti leta 2003.Tedaj seje kot nedvse dobrodošla izkazala  pomoč letal za gašenje  gozdnih požarovCanadair.Za njihovo posredovanje v Sloveniji je bilo potrebno"pozivanje" preko Ljubljane in Rima,nam je povedal  regijski poveljnik gasilcev za severno Primrsko Ivan Jereb.Z vsebino protokola,ki nastaja ,sicer ni seznanjen,po njegovem mnenju pa bi bilo treba v takem dokumentu za primere velikih čezmejnih požarov opredeliti predvsem dvoje;določiti,kdaj lahko kdo pomoč poziva enote za zaščito in reševanje in kdo krije stroške intervencije.
AR

vir:Primorske noviceNovica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=601