Težave še v eni nuklearki

Datum 13.3.2011 21:46:30 | Kategorija: SvetČrpalka za hlajenje se je ustavila tudi v elektrarni Tokai v okrožju Naka v prefekturi Ibaraki, 120 kilometrov severno od Tokia. Elektrarna se je sicer avtomatično zaustavila takoj po potresu, pristojni pa zagotavljajo, da deluje rezervni sistem hlajenja. Leta 1999 se je v tej elektrarni zgodila jedrska nesreča.
Ker je radioaktivno sevanje v jedrski elektrarni v Onagavi kar 700-krat višje od običajnega, so japonske oblasti tudi tam razglasile izredne razmere. Medtem ko v Fukušimi še vedno obstaja nevarnost nove eksplozije, se je okvarila še črpalka hladilnega sistema v elektrarni Tokai.Po hudem potresu in uničujočih cunamijih japonskim znanstvenikom težave povzroča že drugi reaktor v jedrski elektrarni Fukušima. Potem ko je odpovedal avtomatski sistem za hlajenje v izrednih razmerah, poskušajo v njem znižati pritisk.

Zaradi prekinitve delovanja nukleark bodo vsem Japoncem že jutri začeli izklapljati elektriko.

Že včeraj so imeli preglavice z reaktorjem 1 v elektrarni, danes pa je odpovedalo hlajenje v reaktorju 3. Predstavnik japonske vlade Jukido Edano je nakazal možnost, da se topi sredica reaktorja in dodal, da obstaja možnost eksplozije. Pozneje pa je družba Tokyo Electric Power (Tepco), ki upravlja z elektrarno, sporočila, da ima težave tudi z ohlajevanjem reaktorja št. 2. Potem ko so v reaktorja št. 1 in 3 že vbrizgali morsko vodo, so to zdaj storili tudi v reaktorju številka 2.
Povezave:
http://edition.cnn.com/ASIA/
http://24ur.com/novice/svet/japonce-ogroza-se-drugi-jedrski-reaktor.html
http://orf.at/stories/2047362/2047366/Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=5895