Ognjeni tornado besnel na Madžarskem

Datum 2.3.2011 14:39:19 | Kategorija: Evropa

Budimpešta, 02.03.2011, 13:36 | Reuters / N.Š.K.

Posnetki požara v tovarni za predelavo plastike na obrobju Budimpešte so razkrili enega zelo redkih pojavov – ognjeni tornado. Ta je v višino meril 'le' pet metrov, a ima uničujočo moč.
V predelovalnem obratu plastike v predmestju Budimpešte je v torek zvečer zagorelo, pri tem pa je zaradi vetra in zelo visokih temperatur nastal vrtinec zraka – tornado. To je zelo redek pojav, ki pogosteje nastane v naravi, še posebej, kadar gre za obsežnejše gozdne požare. Pojav se imenuje 'ognjeni tornado', nastane pa le pod določenimi pogoji. Ko so le-ti prisotni, nastane vertikalni stolp zelo vročega zraka. Plameni v tem stolpu se ločijo od ostalih plamenov. Trajajo le kratek čas, ker pa se zelo hitro premikajo, običajno povzročijo pravo uničenje. Vrtinci lahko v višino dosežejo tudi do 50 metrov, v širino pa običajno merijo do tri metre.

V požaru je zgorelo okoli 400 kvadratnih metrov delovnih površin, k sreči pa nihče ni bil huje poškodovan. Uničena je proizvodnja in skladišče s surovinami za predelavo. Okoli 70 gasilcev se je celo noč borilo z ognjenimi zublji, proti jutru pa so požar vendarle ukrotili.

Najbolj smrtonosen ognjeni tornado so zabeležili med potresom na Japonskem leta 1923, kjer je v 15 minutah ubil 38.000 ljudi.

SLIKE: http://24ur.com/novice/svet/foto-ognjeni-tornado-besnel-na-madzarskem.html

Vir: www.24ur.comNovica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=5869