"Najbolj črn dan za N. Zelandijo"

Datum 22.2.2011 10:00:07 | Kategorija: Svet

Močan potres z magnitudo 6,3, ki je včeraj nekaj minut pred poldnevom po lokalnem času stresel Novo Zelandijo, je po prvih podatkih vzel najmanj 65 življenj. Ujetih naj bi bilo 200 ljudi.
Prizori z ulic Christchurcha, v katerem živi 400.000 ljudi, so grozljivi, zrušena so pročelja stavb, reševalci iz ruševin rešujejo preživele. (Foto: Reuters)

Prizori z ulic Christchurcha, v katerem živi 400.000 ljudi, so grozljivi, zrušena so pročelja stavb, reševalci iz ruševin rešujejo preživele. (Foto: Reuters)

Gre že za drugi močan potres v petih mesecih. Najhuje je bilo v drugem največjem mestu Christchurch na Južnem otoku. Epicenter potresa, ki je državo stresel ob 23.51 po srednjeevropskem času, je bil v globini petih kilometrov in od mesta oddaljen le 10 kilometrov, kar je povzročilo hudo razdejanje.

"To je verjetno najbolj črn dan za Novo Zelandijo," je dejal premier John Key."Težko je opisati. Mesto, ki je bilo še nekaj ur nazaj živahno, je sedaj povsem na kolenih."


Ko se je zatreslo, sem se skrila pod mizo, vendar pa se je nanjo nato zrušil strop. Ne morem se premikati in sem zelo prestrašena.
Ulice mesta so zasute z ruševinami, izbruhnili so požari, iz počenih napeljav brizga vode, pretrgani so električni vodi. Gasilci skušajo požare pogasiti tudi s pomočjo helikopterjev, ki zlivajo vodo na ogenj. Ena od večnadstropnih stavb se je sesula v "palačinko", koliko ljudi je bilo v njej, ni znano.

Reševalci v ruševinah iščejo morebitne preživele, živih naj bi bilo zakopanih še na desetine ljudi, po predvidevanjih župana Boba Parkerja do 200. Samo v stavbi Pyne Gould Guinness naj bi bilo 30 ljudi, a je njihovo stanje negotovo.  

Lokalna televizija je prikazovala posnetke trupel, ki jih vlečejo iz ruševin. Močno je poškodovana tudi mestna katedrala, ena od znamenitosti kraja.

Vsa država na pomoč
Razglašene so izredne razmere, na pomoč pri odpravljanju posledic je že prehitela vojska, postavljajo začasna bivališča in zdravstvene točke na prostem. Oblasti so vse okoliške bolnišnice alarmirale, naj se pripravijo za sprejem žrtev, ki trpijo zaradi zlomov, ureznin in težav z dihanjem.

Dodatno težavo povzročajo tla, na katerih stoji Christchurch, saj so pretežno peščena in zato nestanovitna, veliko je podtalnice. Zaradi potresa se vse skupaj spreminja v blato, ki požira ceste in avtomobile.

Potres na Novi Zelandiji

Mesto je bilo močno prizadeto že po septembrskem potresu. A takrat žrtev ni bilo. (Foto: Reuters)

Škoda po tokratnem potresu je veliko hujša kot po tresenju tal septembra lani, ki je povzročila za okoli 2,7 milijarde evrov škode. Takrat je bila magnituda potresa kar 7,1, v naslednjih mesecih pa je sledilo še več popotresnih sunkov.

Na vrhu nevarnega kotla
Nova Zelandija leži na južnem delu t. i. tihooceanskega Ognjenega obroča in nad območjem, kjer se stikata pacifiška in indoavstralska plošča. V državi tako zaznajo več kot 14.000 potresov na leto, a le 20 jih preseže magnitudo 5,0. Zadnji katastrofalni potres je bil leta 1968, ko so na Južnem otoku umrli trije ljudje. Najhujši potres je sicer državo prizadel leta 1931, ko je umrlo 256 ljudi.

GALERIJA: http://www.zurnal24.si/svet/potres-nova-zelandija-Christchurch-203124/velika-galerija

VIR: http://www.zurnal24.si

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=5843