Gasilci izterjali stroške za gašenje ob progi do Kopra

Datum 17.1.2005 11:24:09 | Kategorija: Slovenija

Gasilci v Slovenski Istri državo že dolgo opozarjajo na nujno posodobitev železniške proge do Kopra, saj je zaviranje vlakov na njej doslej povzročilo že več požarov. Za njihovo gašenje gasilci porabijo veliko denarja, tega pa so morali vedno doslej izterjati na sodišču. Letos jim bo prvič uspelo doseči poravnavo.
Andrej Šavko.

ANDREJ ŠAVKO: V zadnjih desetih letih se koprski poklicni in prostovoljni gasilci pogasili več kot 200 požarov ob železniški progi med Koprom in Podgorjem. Nazadnje je gorelo ob koncu minulega leta, ko je ogenj uničil približno 200 hektarov gozda, podrastja in trave. Stroški gašenja niso majhni, gasilci pa so se morali za povračilo pošteno potruditi in vlagati tožbe. Slovenske železnice so morale doslej plačati več kot 30 milijonov tolarjev. Letos bo, kot pravi direktor Gasilske brigade Koper Vili Bržan, drugače.
VILI BRŽAN: Do zdaj smo morali vse odškodnine žal izterjati po sodni poti, letos se je prvič opazil premik, tako pri železnici kot pri Zavarovalnici Triglav, ki je nekje nosilec zavarovanja tega požarnega rizika, in v zaključni fazi so dogovori o izvensodni poravnavi in povrnitvi stroškov, ki smo jih v minulih treh letih imeli z gašenjem ob progi. Nekje okrog sedem milijonov in pol tolarjev.
ŠAVKO: Podobno si obetajo tudi obalni prostovoljni gasilci, ki delujejo v desetih društvih in so v minulih treh letih za gašenje požarov porabili 14 milijonov tolarjev. Gasilci so se s Slovenskimi železnicami večkrat pogovarjali o tem, kako izboljšati požarno varnost. Območje ob progi bi morali redno čistiti, izločati neustrezne vagone in zmanjšati hitrost vlakov. Za dokončno rešitev pa bi morali progo obnoviti in postaviti protipožarne zidove.

vir: Radio SlovenijaNovica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=579