Gasilci v Gazi: reševalci in žrtve

Datum 3.2.2011 8:13:36 | Kategorija: Mimogrede

Četrtek 03.02.2011, 07:00

Zaradi izraelskih napadov in okupacije so gasilci v Gazi še pomembnejši kot drugje po svetu, njihovo delo je še težje kot drugje. Pogosto morajo delati pod izstrelki, katerih tarča so tudi sami.
Gasilci so pogosto prve tarče izraelskih napadov na Gazo, so povedali SiOL-emu fotografu Mateju Leskovšku, ki jih je obiskal konec lanskega leta. S tem Izrael načrtno povečuje število žrtev med civilisti, ki bi jih gasilci lahko rešili, so prepričani, kljub Četrti ženevski konvenciji, ki prepoveduje oviranja reševalnega dela v vojnah in napade na njihove stavbe, opremo in vozila.

Med bombami

Enoti desetih gasilcev, ki jo je obiskal Matej, je Izrael v bombnem napadu leta 2008 uničil stavbo in tri vozila. Dve vozili, ki sta jim ostali, negujejo, kot bi bili zlati. Izrael delov, ki bi jih potrebovali v primeru njihove okvare, ne spusti skozi močno nadzirano mejo.

Gasilci po vsej Gazi imajo enake težave. Njihova vozila in oprema so poškodovani, stari in dotrajani. Večina vozil palestinskih gasilcev so stara več kot 20 let in se zaradi neprestane izpostavljenosti ognju, kemikalijam in izraelskim napadom starajo še hitreje. Mnoga vozila ne delujejo ali pa so potrebna konstantnih popravil. Večkrat jih popravljajo kar na poti na intervencije, medtem ko poteka bombardiranje. Izstrelki jih seveda pogosto čakajo tudi na intervencijah.

Video in slike: http://www.siol.net/svet/aktualno/2011/02/gasilci_v_gazi_resevalci_in_zrtve.aspx

Vir: www.siol.netNovica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=5784