Rudarji umrli v peklenski vročini

Datum 27.1.2011 11:04:34 | Kategorija: Svet

Preiskava novembrske rudniške nesreče na Novi Zelandiji je pokazala, da je bila za 29 rudarjev usodna že prva eksplozija. Zaradi strupenih plinov se reševalci še vedno niso spustili v rudnik, da bi poiskali njihove posmrtne ostanke.

Preiskava novembrske rudniške nesreče na Novi Zelandiji je pokazala, da je 29 rudarjev umrlo že med prvo eksplozijo. Nesreča se je zgodila 19. novembra lani, ko je v rudniku Pike River odjeknila silovita eksplozija metana. Sprva so reševalci upali, da so ujeti rudarji eksplozijo čudežno preživeli. Verjetno tudi zaradi srečne rešitve 33 čilskih rudarjev, ki so podobno eksplozijo preživeli in več mesecev čakali na svojo rešitev. Ker je bilo zaradi strupenih plinov, ki so se nakopičili v rudniku Pike River, prenevarno takoj začeti reševanje, so reševalne ekipe čakale nekaj dni, kar je med sorodniki rudarjev sprožilo jezo in dvom v usposobljenost reševalnih ekip. 24. novembra, torej pet dni po prvi eksploziji, je odjeknila še ena, prav tako zelo silovita eksplozija. Takrat so lastniki rudnika tudi uradno objavili, da nesreče ni preživel nihče od 29 rudarjev.

Reševanje v rudniku na Novi Zelandiji

V sredo so na sodišču 29 rudarjev tudi uradno razglasili za mrtve. (Foto: Reuters)

Vodja oglednikov, ki je vodil preiskavo o tragični nesreči, je dejal, da vsi dokazi kažejo na to, da so rudarji umrli že med eksplozijo oziroma v nekaj minutah po eksploziji, saj je rudnik hitro zajela mešanica strupenih plinov. Pred sodiščem je prebral imena vseh umrlih in s tem omogočil, da so svojcem 29 rudarjev končno izdali mrliške liste.

V rudniku kot v peklu

Eksplozija v rudniku Pike River

Med in po eksploziji je temperatura v rudniku dosegla do 1000 stopinj Celzija. (Foto: Reuters)

Reševalci se do danes še niso prebili do trupel umrlih rudarjev, saj rudnik še vedno pretresajo nevarne eksplozije oziroma je ozračje še vedno nasičeno z nevarnimi plini. Policija je svojcem celo dejala, da obstaja zelo velika možnost, da trupel nikoli ne bodo spravili na površje, kar je svojce zelo razjezilo. "Možnosti, da na površje reševalci prinesejo posmrtne ostanke, so zelo majhne, kar je za svojce umrlih zagotovo zelo travmatično. Ampak morate razumeti, da so v rudniku odjeknile štiri silovite eksplozije in cel niz manjših, prav tako je temperatura v rudniku dosegla in presegla 1000 stopinj Celzija,“ je svojcem dejal višji policijski inšpektor Gary Knowles. Kljub vsemu so svojci umrlih rudarjev prepričani, da bi se morali reševalci v rudnik spustiti že takoj po prvi eksploziji. Zaradi odlašanja in izjav, da se reševalci do trupel morda nikoli ne bodo prebili, so družinski člani javno protestirali zoper delo policije in reševalnih ekip.

Eksplozija v rudniku Pike River

Dim in strupeni plini še vedno uhajajo iz prezračevalnega sistema. (Foto: Reuters)


www.24ur.com

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=5767