Nalivi povzročili poplave v Savdski Arabiji

Datum 27.1.2011 7:00:56 | Kategorija: SvetZaradi močnih nalivov so poplavljene ulice Jeddaha, drugega največjega mesta Savdske Arabije. Prebivalci se bojijo, da se bodo ponovile poplave iz leta 2009, ko je umrlo več kot 120 ljudi.
Poplave leta 2009 so sprožile redko javno razpravo o šibkih točkah infrastrukture v eni izmed najbogatejših svetovnih držav, ki je sicer absolutna monarhija, brez voljenega parlamenta.

Tokratne poplave so ulice spremenile v reke, po katerih odnaša avtomobile. Zaradi neurejene kanalizacije pa so se vode pomešale z odpadki, ki jih je dvignilo na površje iz podzemnih zbiralnikov. Prebivalci se že dolgo pritožujejo nad zanemarjenostjo Arabskega zaliva, ki pa ima več kot 400 milijard dolarjev rezerv zaradi visokih cen nafte.

Do nedavnega so odpadne vode iz mesta odtekale na območje sredi puščave, ki se je kasneje spremenilo v veliko jezero. Šele ko se je to dvignilo za 12 metrov, je kralj Abdullah ukazal oblastem, naj se ga znebijo. Kralj je napovedal tudi, da bodo v primeru zadnjih poplav odgovarjali pristojni organi. Ti pravijo, da je jezero sedaj prazno in da so odpadne vode prečiščene ter uporabljene za zalivanje rastlin v mestu. Prebivalci pa se sedaj pritožujejo predvsem zato, ker v njihovih domovih ni le voda, temveč "voda, ki prenaša bolezni".

Kralj je ukazal, naj pospešijo reševalne akcije. "Ukaz mora biti izveden takoj, saj moramo čim bolj omejiti škodo, še posebno zato, ker bo deževalo še v naslednjih dneh," je zapovedal.

Oblasti so pozvale prebivalce, naj ostanejo v poslopjih, niso pa podale podatkov o nastali škodi ali žrtvah. Poplavljene so številne hiše, ljudje pa se sprašujejo, zakaj jih nihče ni opozoril na nevarnost nalivov.

Vir: 24urNovica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=5765