Požare v Avstraliji omejili

Datum 14.1.2005 9:05:10 | Kategorija: Svet

Avstralija,14.1.2005

Najhujše požare, ki jih je Avstralija doživela v zadnjih 22 letih in ki so zahtevali devet smrtnih žrtev, je avstralskim gasilcem uspelo omejiti. Ogenj je doslej prizadel okoli 80.000 hektarjev površin, domove in farme, predvsem na kmetijsko razvitem polotoku Eyre in v Južni Avstraliji, kjer je prizadeto tudi glavno mesto Adelaide. V sosednji državi Viktoriji pa je zgorelo več tisoč ovac in govedi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah gasilcev je malo verjetnosti, da bi veter, ki ga napovedujejo vremenoslovci, pomenil resno nevarnost, saj imajo razmere pod nadzorom. Več kot sto vojakov je vso noč na četrtek nadzorovalo, da se požar ne bi bil širil....Foto: Reuters
Posledice požara so bile hude.

Predsednik vlade Južne Avstralije Mike Rann je obljubil šest milijonov avstralskih dolarjev pomoči. Po prvih ocenah pa je škode že za 15 milijonov dolarjev. Na tem območju Avstralije je otežena tudi preskrba z vodo, saj je zaradi požara počila glavna vodovodna cev. Za popravilo bodo potrebovali tri tedne, pitno vodo pa vozijo s tovornjaki cisternami.

Požari so izbruhnili zaradi izredne suše, visokih temperatur, izmerili so okoli 44 stopinj Celzija, in tudi močnega vetra. To je najhujši požar po pepelnični sredi februarja 1983, v katerem je v zveznih državah Južna Avstralija in Viktorija umrlo 75 ljudi.

sta
vir:večerNovica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=573