Temen dim prekril okolico

Datum 5.1.2011 22:55:06 | Kategorija: Svet

Rotterdam, 05.01.2011, 22:37 | STA / D.L.

V kemični tovarni na Nizozemskem je izbruhnil požar, ki so ga do večera uspeli le omejiti, pogasiti pa ne. Oblasti prebivalcem, ki že poročajo o težavah z dihanjem, zagotavljajo, da se strupeni plini ne širijo.
Požar v tovarni Chemie-Pack v Moerdijku, ki se ukvarja s predelavo in pakiranjem kemičnih proizvodov, je izbruhnil popoldne okoli 14.30, vrstile so se eksplozije, ognjeni zublji pa so segali tudi do 40 metrov visoko. Nad območjem se vije gost črn dim, ki je dosegel tudi bližnje mesto Dordrecht. To je od tovarne oddaljeno kakih 15 kilometrov.

Gasilci, ki jim je na pomoč priskočila tudi vojska, so ogenj do večera omejili, pogasili pa ga še niso. Gašenje je še posebej nevarno, saj je v tovarni veliko vnetljivih, pa tudi strupenih kemikalij.

Tega so se ljudje najbolj bali, a jim je župan Moerdijka zagotovil, da meritve niso pokazale povečane koncentracije strupenih plinov v zraku. Prav tako kaže, da nevarne kemikalije ob nesreči niso iztekale. Kljub temu jih je uspel le delno pomiriti, saj številni prebivalci tožijo zaradi težav z dihanjem, poročajo tudi, da se v okolici širi hud smrad.

Oblasti so okoliškim prebivalcem naročile, naj ostanejo doma ter dobro zaprejo okna in vrata. Na hitro ukrepanje so pripravljeni tudi v 45 kilometrov oddaljenem Rotterdamu in celo v Amsterdamu in Haagu, ki ležita še dlje od kraja nesreče.

VIDEO: http://24ur.com/novice/svet/foto-in-video-zaradi-pozara-se-sirijo-strupeni-dimi.html

Vir: www.24ur.comNovica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=5726