Po nesreči prizemljitev letal

Datum 2.1.2011 21:01:34 | Kategorija: Svet

Potem ko je eksplozija na potniškem letalu v Sibiriji terjala tri življenja, je Rusija začasno prepovedala uporabo letal tupoljev 154B. Prizemljeni bodo, dokler ne ugotovijo vzroka za nesrečo.

undefined

Letalo tega tipa je med drugim strmoglavilo aprila lani pri Smolensku na zahodu Rusije, ko je bilo ubitih 96 Poljakov, med njimi tudi predsednik države Lech Kaczynski.

Na letališču v sibirskem mestu Surgut je v soboto na potniškem letalu vrste Tu-154B najprej izbruhnil požar, nato pa je odjeknila še eksplozija. Pri tem so umrli trije ljudje, več deset jih je bilo poškodovanih. Na letalu je bilo sicer 124 ljudi, a so večino še pravočasno evakuirali.

Ruska agencija za promet je zato vsem letalskim prevoznikom v državi odredila, da morajo nemudoma prenehati uporabljati letala Tu-154B, dokler pristojni organi ne bodo ugotovili vzroka za nesrečo.

eksplozija na letalu v Sibiriji

(Foto: Reuters)

Tu-154B je najpogostejši podtip letala Tu-154, ki je v uporabi od začetka 70. let 20. stoletja. To letalo pogosto uporabljajo v Rusiji v notranjem letalskem prometu in tudi v nekaterih drugih državah, kot so Iran in nekatere bivše sovjetske republike. Zaradi pravil glede hrupa so mu sčasoma prepovedali letenje v večji del Evrope, ruski nacionalni prevoznik Aeroflot pa ga je prenehal uporabljati konec leta 2009.

Tu-154, ki je podoben boeingu 727, ima tri motorje na repu letala, znan pa je predvsem po tem, da se dobro obnese na neasfaltiranih pristajalnih stezah, navaja ameriška tiskovna agencija AP. To letalo je bilo v svoji dolgi zgodovini vpleteno v več kot 30 nesreč s smrtnim izidom, a mnoge od njih so pripisali napaki pilota in slabemu vzdrževanju.

www.24ur.com

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=5710