Neurja na severu Velike Britanije terjala šest življenj

Datum 13.1.2005 14:50:33 | Kategorija: Evropa

LONDON - V najhujšem neurju desetletja, ki je v sredo prizadelo Škotsko, severno Anglijo in Severno Irsko, je po današnjem poročanju nemške tiskovne agencije dpa umrlo že šest ljudi. Po poročanju britanskih medijev je veter pihal s hitrostjo 200 kilometrov na uro, najhuje pa je bilo na Škotskem.

Kot je danes sporočila tamkajšnja policija, so čez noč na otoku South Uist odkrili truplo ženske, ki bi lahko bila mati dveh otrok, ki ju pogrešajo od torka zvečer. Ženska, otroka, njen mož in njen oče so se z dvema avtomobiloma peljali po nasipu na otoku ob severozahodni obali Škotske, ko je morje preplavilo cesto in odneslo vozili. V sredo so našli dve moški trupli, še vedno pa iščejo pogrešana sedem- in petletnega otroka.

V neurju so umrli še trije vozniki. Na Škotskem in Severnem Irskem je prevrnilo dva tovornjaka, pri čemer sta umrla voznik tovornjaka in sopotnik. Tretji voznik je umrl na Škotskem, ko je na njegovo vozilo padlo drevo.

Zaradi silovitega vetra in obilnih padavin je več deset tisoč gospodinjstev ostalo brez elektrike, voda pa je zalila hiše ob obali ter podirala drevje in električne drogove. Na Škotskem in severu Anglije so zaprli ceste in mostove, oviran pa je bil tudi železniški in ladijski promet.

Stornowayska obalna straža je za dpa povedala, da je morala posredovati štirinajstkrat, od tega je šlo petkrat za ribiške ladje in manjše čolne, ki so potonili ali nasedli, ali pa je odplavilo jahte. Osebje obalne straže v pristanišču Fort William je moralo iz hišnega kompleksa evakuirati šest starejših ljudi in rešiti moža, ki ga je skupaj s prikolico odnesla voda.

www.dnevnik.si


Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=569