Požare v Avstraliji omejili

Datum 13.1.2005 13:06:43 | Kategorija: Svet

ADELAIDE - Najhujše požare, ki jih je Avstralija doživela v zadnjih 22 letih in ki so zahtevali devet smrtnih žrtev, je avstralskim gasilcem uspelo omejiti. Ogenj je doslej prizadel okoli 80.000 hektarjev površin, domove in farme, predvsem na kmetijsko razvitem polotoku Eyre in v Južni Avstraliji, kjer je prizadeto tudi glavno mesto Adeleaide. V sosednji državi Viktoriji pa je zgorelo več tisoč ovac in govedi, danes poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah gasilcev je malo verjetnosti, da bi veter, ki ga napoveduje vremenoslovci, pomenil resno nevarnost, saj imajo razmere trenutno pod nadzorom. Prek sto vojakov je vso noč s srede na četrtek nadzorovalo, da se požar ne bi širil.

Predsednik vlade Južne Avstralije Mike Rann je obljubil pomoč v višini šest milijonov avstralskih dolarjev. Po prvih ocenah pa znaša škoda že 15 milijonov dolarjev. Na tem območju Avstralije je otežena tudi preskrba z vodo, saj je zaradi požara počila glavna vodovodna cev. Za popravilo bodo potrebovali tri tedne, pitno vodo pa vozijo s tovornjaki-cisternami.

Do požarov je prišlo zaradi izredne suše in visokih temperatur, ki jih je spremljal tudi močan veter. Izmerili so okoli 44 stopinj Celzija. Sicer pa gre za najhujši požar po pepelnični sredi februarja 1983, v katerem je v zveznih državah Južna Avstralija in Viktorija življenje izgubilo 75 ljudi.Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=568