Tragedija pod vrhom Krna

Datum 15.12.2010 10:05:27 | Kategorija: Slovenija

V hribe se je odpravila skupina slabo opremljenih madžarskih državljanov. Enemu izmed pohodnikov, ki je imel s sabo zgolj pohodne palice, je na ledeni skali zdrsnilo. Padel je 200 metrov globoko in umrl.

http://24ur.com/novice/crna-kronika/tragedija-v-blizini-krna.html
V soboto se je skupina osmih madžarskih državljanov napotila od doma Klementa Juga v Lepeni do koče pri Krnskih jezerih, kjer so prenočili v zimski sobi. Naslednjega dne zjutraj se je skupina štirih Madžarov namenila na vrh Krna. Po uri hoda so se zaradi zmrznjenega snega in strme poti odločili, da gredo na Krnsko škrbino. Okoli 10. 25 so prišli na vrh Batognice.

Ker je bil sneg na več mestih spihan do skal, so se odločili, da sezujejo krplje in se kljub temu da niso s seboj imeli derez in cepina, začnejo samo s pomočjo pohodnih palic spuščati proti Krnski škrbini. Po okoli 50 metrov spusta je enemu izmed njih, ki bi čez dva tedna praznoval 50 let, na ledeni skali zdrsnilo. Padel je po zelo strmem, deloma prepadnem pobočju. Obležal je 200 metrov globoko, na snežišču pod Krnsko škrbino.

Poškodbe so bile tako hude, da je na kraju umrl. Truplo so v dolino, s pomočjo helikopterja Slovenske vojske prepeljali člani GRS Tolmin. Madžarski planinci so se v gore odpravili zelo pomanjkljivo opremljeni, saj v danih razmerah (sneg in led) s seboj sploh niso imeli cepina.
Vir 24urNovica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=5661