Vaja: V nesreči na Brniku trije mrtvi

Datum 23.11.2010 16:08:54 | Kategorija: Slovenija

Brnik, 23.11.2010, 13:44 | N.Š.K./T.V.

Letalo, ki je priletelo iz Nice, je pri pristanku na brniškem letališču zdrsnilo z vzletno-pristajalne steze na travnik in zagorelo. To je bila k sreči zgolj vaja, da preverijo usposobljenost reševalcev.
Službe Aerodroma Ljubljana, ki upravlja z Letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana, so danes izvedle vajo na temo letalske nesreče, s katero so preverile usposobljenost, organiziranost in pripravljenost letaliških reševalnih enot za hitro in učinkovito ukrepanje v izrednih razmerah. Zato so danes zjutraj na letališču izvedli terensko in praktično vajo, ki je potekala na omejenem prostoru, saj je promet na letališču navkljub vaji potekal po vsakdanjem urniku.

Scenarij vaje je predvidel, da je ob približno pol devetih zjutraj letalo CRJ 200 družbe Happy flight na čarterskem letu iz Nice pri pristanku zdrsnilo z vzletno-pristajalne steze na travnik in zagorelo. Nesrečo je prvi opazil koordinator prometa in takoj začel z obveščanjem. Na letalu je bilo 25 potnikov in štirje člani posadke. Ob nesreči je bilo 19 oseb nepoškodovanih vključno s posadko, sedem poškodovanih in trije mrtvi.

Redno usposabljanje letaliških enot je predvideno z letališkim načrtom za zaščito in reševanje v primeru letalske nesreče, izvaja pa se periodično na eno do dve leti. Občasno k sodelovanju pri usposabljanju povabijo tudi zunanje službe. Zadnja vajo na temo letalske nesreče so na letališču izvedli marca 2009.

Vajo so uspešno zaključili, sedaj pa je na vrsti še analiza, na podlagi katere bodo predlagali morebitne spremembe in izboljšave Letališkega načrta za zaščito in reševanje v primeru letalske nesreče.

Edina katastrofalna letalska nesreča v bližini ljubljanskega letališča se je zgodila 1. septembra 1966, ko je strmoglavilo letalo bristol 175, čarterske letalske družbe Brittania Airways. Takratni viri poročajo, da je bilo na krovu 117 oseb (110 potnikov in sedem članov posadke), kar 98 pa jih nesreče ni preživelo. Po pričevanjih naj bi bila vzrok za nesrečo nepravilno nastavljena višina pri spuščanju letala, zaradi česar je letalo pri pristajanju zadelo v drevesne krošnje.

Video: http://24ur.com/novice/slovenija/v-nesreci-na-brniku-trije-mrtvi.htmlNovica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=5627