Tajfun na Tajvanu in Kitajskem, poplave na Tajskem

Datum 23.10.2010 23:13:51 | Kategorija: Svet

Tajfun Megi je po Filipinih in Tajvanu sedaj dosegel Kitajsko. Zaradi besnenja tajfuna je umrlo že več deset ljudi. Medtem pa se na Tajskem soočajo z monsunskim deževjem, ki je terjalo najmanj 32 življenj.
Tajfun Megi je danes z obilnim deževjem in vetrom, ki piha s hitrostjo do 140 kilometrov na uro, dosegel jugovzhodno obalo Kitajske. Najmočnejši tajfun na območju v zadnjih 20 letih je najprej ohromil mesto Zhangzhou v provinci Fujian.

Na območju so zaradi tajfuna odpovedali lete in prekinili trajektne povezave ter preventivno evakuirali več kot 160.000 ljudi. Pristojne oblasti prebivalce opozarjajo, naj ne zapuščajo domov.

Po napovedih kitajskih vremenoslovcev se tajfun pomika proti notranjosti Kitajske, kjer naj bi postopoma oslabel.

Megi je pred tem divjala že na Filipinih, kjer je zahtevala 39 smrtnih žrtev, ter na Tajvanu, kjer je umrlo enajst ljudi. Na Tajvanu reševalci še vedno iščejo več kot 20 ljudi, ki jih pogrešajo po tajfunu.
S Tajske medtem poročajo o monsunskem deževju, zaradi katerega je po zadnjih podatkih umrlo 32 ljudi. Pod vodo je 30 od 77 tajskih provinc, po podatkih tajvanskih oblasti pa je poplavna ogroženost danes največja v osrednjem delu države in na severozahodu Tajske. Poplave ogrožajo tudi prestolnico Bangkok, kjer je močno narasla gladina reke Chao Phraya.

vir: www.24ur.comNovica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=5562