Raketa povzročila požar

Datum 3.1.2005 9:41:25 | Kategorija: Slovenija

Gaj pri Pragerskem,

Pri Mohorkovih v Gaju se je silvestrsko veselje spremenilo v žalost
Cenilci so ugotovili, da je škode za najmanj šest milijonov tolarjev

Foto: Oste Bakal
Požar, ki ga je zanetila raketa, je uničil gospodarsko poslopje Mohorkovih.
Tako kot večina državljanov Slovenije so tudi Mohorkovi iz Gaja pri Pragerskem silvestrovali v družinskem krogu. Opolnoči so si tudi zaželeli vse najboljše v letu, ki se je pravkar začelo. "Res smo z veseljem pričakovali začetek novega leta. Potem ko smo si voščili, sva s soprogo stopila pred hišo, da sva si ogledala, kako je nebo nad vasjo žarelo v različnih barvah raket, ki so letele z vseh strani. Malo pozneje sva se odpravila v hišo, a ne za dolgo. Kmalu je namreč na vrata potrkal sosed in nam povedal: "Zvone, zadaj za hišo gori!" Hitro smo stekli ven in ugotovili, da je zagorelo seno na podstrešju gospodarskega poslopja. Sosed je šel klicat gasilce, domači pa smo poskusili rešiti, kar se je še rešiti dalo, kajti vse je bilo suho in ogenj se je hitro širil. Uspelo nam je rešiti traktor in nekaj opreme ter živino. Ko so prispeli gasilci, je bilo nekoliko lažje, a žal tudi njim ni uspelo rešiti veliko. Šele ko se je zdanilo, smo lahko skupaj s kriminalisti ugotovili, da je v seno priletela raketa," je s solznimi očmi pripovedoval Anton Mohorko in dodal, da je poleg ostrešja in večje količine drv zgorelo še za 15 "nakladalk" sena, štiri tone koruze ter še nekaj orodja. Cenilci so ugotovili, da je škode za najmanj šest milijonov tolarjev.

"Vse bomo nekako obnovili, težave pa bodo z živino, kajti krme nam ni ostalo niti za en dan. K sreči nam je na pomoč priskočila ženina sestra, ki živi v bližini, in bomo vso govejo živino lahko odpeljali k njej v hlev. Prašiče pa moramo tako ali tako zaklati, že veterinar nam je to priporočil, ker so se "navlekli dima"," je dodal Mohorko.

Vodja akcije gašenja, poveljnik PGD Pragersko Franci Turk, je povedal, da so bili gasilci o požaru obveščeni trinajst minut po polnoči. Z osmimi gasilskimi avtomobili so prispeli na kraj požara gasilci iz šestih društev (Pragersko, Spodnja Polskava, Zgornja Polskava, Šmartno, Slovenska Bistrica in Šikole).

Oste Bakal
vir:večer
Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=538