Gasili in gasili, zdaj pa čakajo na dež

Datum 28.7.2010 21:56:51 | Kategorija: Slovenija

Čeprav je bilo stanje na Rombonu nekaj časa mirno, pa so se zdaj plameni znova razplamteli. Požar se je širil proti dolini, gasili pa so ga s pomočjo helikopterja. A to zgodbo lahko zaključi le še dež.

undefined undefined
undefined

"Včeraj dopoldne se je razplamtel,“ je za 24ur.com glede požara na bovški gori Rombon dejal poveljnik regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač. Že 16 dni je minilo odkar je na Rombonu zagorelo in po številnih intervencijah Kosmač pravi, da ostaja le še čakanje na dež. Včeraj so se sicer odločili za vnovično helikoptersko gašenje, saj se je požar širil proti dolini. "Gasili smo, da se požar ne bi preveč razširil v smrekov gozd,“ je dejal Kosmač, za danes pa ni nobenih aktivnosti. "To je skoraj nemogoče pogasiti. Zdaj čakamo na deževje, ki je napovedano za jutri ali pojutrišnjem,“ pravi Kosmač. In zakaj lahko pomaga le deževje? Kosmač razlaga, da zato, ker na Rombonu gori zelo globoko. Včeraj v Bovcu ni bilo dežja, zato so požar morali omejiti s helikopterskim gašenjem.

Vse se je začelo 13. julija …

Gašenje požara na Rombonu

(Foto: Blaž Srebot)

Na pobočju Rombona je zagorelo 13. julija, najverjetneje zaradi udara strele. Požar so s pomočjo helikopterja Slovenske vojske začeli gasiti takoj naslednji dan. Ta akcija je potekala približno dve uri in pol, nato pa je malo pred enajsto uro dopoldan helikopter na območju požara odložil šest gasilcev PGD Bovec, ki so pregledali teren. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je požar zajel strmo območje široko 100 in dolgo 200 metrov. Helikopter je nato popoldne znova iz zraka polival vodo, ob 17.50 pa je z gašenjem prenehal, saj zaradi prestrmega terena gašenje ni bilo uspešno. Tudi gasilci PGD Bovec so prenehali z aktivnostmi. Zvečer so se odločili, da požara ne bodo več gasili.

16. julija se je ogenj na Rombonu še vedno širil in zajel je okoli osem hektarjev površine. V nedeljo, 18. julija, je na tem območju deževalo, vendar dež požara ni popolnoma pogasil. Naslednji dan so se gasilci spet odpravili na teren in gasili posamezna žarišča na robu požarišča. Tudi takrat je sodeloval helikopter Slovenske vojske, ki je na požarišče dostavljal vodo. 20. julija so sicer v eni izmed razpok v hribu opazili nekaj dima, zato so znova opravili kontrolni pregled z letalom, a poročil o kakšnem širjenju ni bilo. Nekakšen status quo je torej veljal vse do 27. julija, ko se je požar spet razplamtel.

www.24ur.com

Novica prihaja od Gasilci.org
http://www.gasilci.org

URL te novice je:
http://www.gasilci.org/modules/news/article.php?storyid=5351